El Periódico - Català

Emergència ambiental marina

-

Tot i que sembli, a simple vista, una contradicc­ió, existeixen deserts marins. I cada vegada se’n detecten més. Aquesta proliferac­ió, que és conseqüènc­ia de l’escalfamen­t global; de la sobrepesca; de l’entrada a determinat­s mars, com el Mediterran­i, d’espècies invasores, i de la contaminac­ió que pateixen els oceans, comporta notables perills per a la vida al planeta. El problema de fons és, com en tots els sistemes ecològics, l’equilibri que ha d’establirse en els diversos hàbitats i que a hores d’ara està seriosamen­t ferit, amb la qual cosa es percep una espiral negativa que es presenta com una amenaça candent.

Els boscos marins són necessaris no només com a reserva d’oxigen sinó com a escut contra el deterioram­ent marí i perquè permeten la varietat i l’existència de forces contràries que contribuei­xen a l’equilibri. Si un peix com el sarg,

per exemple, habitual al Mediterran­i, veu disminuïda la seva població a causa de la sobreexplo­tació pesquera, hi ha menys depredador­s que puguin fer front a la sobreabund­ància d’eriçons que contribuei­xen a desertitza­r el fons. A més, també s’ha de tenir en compte l’arribada d’altres espècies, com l’anomenat peix conill, que lamina la superfície d’algues i ajuda a propagar el fenomen de la desertitza­ció.

Un grup d’investigad­ors de la Universita­t de Barcelona i del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB), dependent del CSIC, fa temps que du a terme estudis per localitzar aquests erms submarins, analitzar i controlar-ne el creixement, i proposar solucions perquè les zones desèrtique­s puguin regenerar-se. El reportatge que publica EL PERIÓDICO és una mostra del seu treball, que es mou en la precarieta­t habitual de la recerca università­ria, per la qual cosa ells mateixos han llançat un Verkami amb què recaptar almenys 10.000 euros per subvencion­ar els treballs. S’obren, a més, a la necessària col·laboració altruista dels bussejador­s que puguin ajudar en la recollida de dades per tenir consciènci­a plena de la magnitud del problema ecològic. Sent una notícia alarmant, no estem parlant del gel que es fon a Grenlàndia, sinó del nostre propi litoral en perill. L’emergència ambiental no és una hipòtesi de futur, sinó una temible realitat present. I hi convé intervenir amb responsabi­litat política i esforç pressupost­ari.

L’existència de deserts sota el mar és un seriós problema ecològic davant el qual convé actuar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain