El Periódico - Català

Els efectes indesitjab­les del boicot al cava

-

El sector del cava va presentar ahir el balanç anual del 2018 amb un sentiment agredolç. L’expedició de cava per a Espanya va caure el 12% l’any passat, un descens que té la seva principal causa en el boicot contra aquest producte que des d’alguns sectors es va promoure com a reacció a l’1-O i al procés, just abans de la campanya nadalenca del 2017. En primer lloc, és necessari denunciar que qualsevol boicot és absurd i contraprod­uent en una economia global

com l’actual, en què les relacions entre proveïdors i clients s’estenen a múltiples territoris, i fan que els efectes d’unes bones o males vendes vagin més enllà del lloc on hi ha la planta de producció. El descontent­ament davant d’una determinad­a opció política no ha de recaure sobre les empreses i els seus treballado­rs, d’ideologies tan plurals com les del conjunt de la societat.

Malgrat tot, els empresaris del cava van donar dades per a un optimisme moderat: les exportacio­ns van pujar tant en volum d’ampolles com en valor, cosa que reflecteix la bona marxa de la internacio­nalització i l’augment de prestigi del producte a l’exterior. I pel que fa al mercat espanyol, entre el gener i el març d’aquest any la producció d’ampolles de cava ha augmentat el 33,4%, i per tant es pot afirmar que els efectes d’aquest boicot s’han superat. L’economia és un termòmetre de la situació política. Correspon, doncs, als representa­nts polítics treballar per rebaixar la tensió i evitar que es repeteixi una situació similar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain