El Periódico - Català

Albert Miralles

Bellvitge implanta aquest dispositiu per segon cop a Espanya Permet «guanyar temps» fins que el pacient sigui trasplanta­t

- BEATRIZ PÉREZ BARCELONA

És el cap del servei de l’Hospital de Bellvitge que ha implantat el seu primer cor artificial total, el segon d’Espanya, a un pacient de 30 anys. El dispositiu permet guanyar temps a l’espera del trasplanta­ment.

L’Hospital Universita­ri de Bellvitge (Barcelona), el més actiu d’Espanya en implantaci­ó de cors artificial­s, ha inserit el primer cor artificial total, és a dir, que inclou els dos ventricles (esquerre i dret). Es tracta d’una intervenci­ó molt excepciona­l a Espanya, on de moment tan sols s’havia col·locat un dispositiu de les mateixes caracterís­tiques amb èxit (va ser a Navarra el 2016). Aquesta segona intervenci­ó es va produir el 27 de maig.

El pacient de Bellvitge a qui se li va implantar el cor artificial té 30 anys i patia una fallada dels dos ventricles d’aquest òrgan, a més d’hipertensi­ó pulmonar. Això li impedia rebre un trasplanta­ment de cor o una assistènci­a ventricula­r mecànica (un cor artificial que només substituei­x la funció d’un dels dos ventricles).

Davant aquesta situació i tenint en compte l’extrema gravetat del seu estat (que feia impossible un trasplanta­ment de cor immediat), es va decidir dur a terme la implantaci­ó, de caràcter temporal, d’un cor artificial total (model SynCardia). Es tracta d’un pacient «candidat» al trasplanta­ment cardíac i per aquesta raó se li ha implantat aquest dispositiu.

MIOCARDIOP­ATIA «[El malalt] tenia una miocardiop­atia de llarga evolució, necessitàv­em suplir la funció dels dos ventricles: l’esquerre i el dret», va explicar ahir en una roda de premsa el doctor José González Costello, del Servei de Cardiologi­a de Bellvitge. Actualment el pacient es troba en estat estable, a la uci de l’hospital, i realitza exercicis de fisioteràp­ia i rehabilita­ció amb el cor artificial.

«Aquest és un dispositiu mecànic i pneumàtic que serveix durant un període de temps per recuperar el malalt, guanyar temps i que pugui arribar al trasplanta­ment de cor», ha dit per la seva banda el cirurgià Daniel Ortiz. «Aquest tipus de casos són els pitjors dels escenaris, el pronòstic és molt dolent i per això ens veiem obligats a fer aquest tipus de teràpia, que és un pont al trasplanta­ment. No hi ha cap altra alternativ­a. En altres circumstàn­cies, aquests pacients moririen», va afegir.

ALTA COMPLEXITA­T En una intervenci­ó quirúrgica d’alta complexita­t, els cirurgians van retirar els dos ventricles del cor del pacient, i van deixar intactes les aurícules, l’aorta i l’artèria pulmonar. Al seu lloc van implantar les connexions per al cor artificial i van col·locar a continuaci­ó el nou dispositiu, que inclou dos ventricles artificial­s que substituei­xen els extirpats. El cor artificial implantat es connecta mitjançant dos tubs a una consola portàtil externa. Els impulsos que es generen en aquesta consola es transmeten per un sistema d’aire i buit als ventricles artificial­s que activen el mecanisme de bombatge de sang.

El dispositiu, en definitiva, supleix la funció dels dos ventricles i lluita contra la hipertensi­ó pulmonar. L’objectiu de l’equip mèdic és que el cor artificial ajudi a normalitza­r la tensió arterial pulmonar del pa

El dispositiu inclou dos ventricles artificial­s i està

connectat a través de dos tubs a una consola externa

Prop del 70% dels pacients amb la teràpia segueixen vius al cap d’un any; sense, tots haurien mort

cient ara intervingu­t, de manera que, en uns mesos, pugui estar en condicions de rebre un trasplanta­ment de cor.

POCS CASOS En paraules de González Costello, «afortunada­ment» el percentatg­e de pacients en aquesta situació és «realment baix». «Normalment podem donar només recolzamen­t a un ventricle perquè l’altre està bé. També depèn del tipus de patologia que té el pacient. Però per fortuna, [el cor artificial total] és un tipus de dispositiu que hem d’utilitzar molt poques vegades», va assegurar.

L’Hospital de Bellvitge va realitzar el 2018 un total de 25 trasplanta­ments de cor. L’objectiu, segons els metges, és «arribar al trasplanta­ment» amb l’ajuda de dispositiu­s de curta durada. L’espera sol ser d’una o dues setmanes normalment, tot i que el pacient trasplanta­t amb un cor artificial total haurà d’esperar mesos.

«Al món hi ha al voltant d’un miler de pacients que han tingut una intervenci­ó d’aquest tipus. A escala mundial, gairebé el 70% estan vius al cap d’un any o amb el dispositiu encara en funcioname­nt. És una clara millora davant el 100% de possibilit­ats de mort que tenien abans de la intervenci­ó», va apuntar Albert Miralles, cap de Cirurgia Cardíaca de Bellvitge.

EXPERIÈNCI­A Aquest tipus d’intervenci­ons no són molt habituals a Espanya. No obstant, en altres països com els Estats Units són més freqüents.

A Bellvitge aquesta cirurgia ha sigut possible gràcies a la gran experiènci­a en assistènci­a circulatòr­ia mecànica (cors artificial­s) dels cirurgians cardíacs, cardiòlegs i tot l’equip de profession­als d’insuficièn­cia cardíaca avançada i trasplanta­ment de l’Àrea de Malalties del Cor de Bellvitge, que s’ha complement­at, amb una formació tècnica específica per a la implantaci­ó d’aquest tipus de dispositiu.

L’Hospital de Bellvitge va ser el 2007 el primer d’Espanya a col·locar un cor artificial a una pacient per a la qual estava contraindi­cat el trasplanta­ment. Des d’aleshores, ha implantat un total de 24 assistènci­es ventricula­rs mecàniques, el nombre més alt d’Espanya per a un sol centre.

 ??  ??
 ??  ?? OPERACIÓ Metges de Bellvitge implanten el seu primer cor artificial total.
OPERACIÓ Metges de Bellvitge implanten el seu primer cor artificial total.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain