El Periódico - Català

Andreu Claret

El cònsol de Barcelona’ té lloc en els inicis de la guerra civil

-

L’articulist­a d’EL PERIÓDICO va guanyar el premi Néstor Luján de novel·la històrica amb El cònsol de Barcelona. El relat recrea la peripècia vital del cònsol soviètic a Barcelona en els primers mesos de la guerra civil.

El periodista i escriptor Andreu Claret va guanyar ahir el premi Néstor Luján de Novel·la Històrica amb El cònsol de Barcelona (Columna), un relat en el qual recrea la peripècia vital del cònsol soviètic a Barcelona, Vladímir Antónov-Ovséienko, en els primers mesos de la guerra civil.

El jurat va destacar que l’escriptor hagi «rescatat de l’oblit un personatge poc conegut, que es pot considerar un heroi, tot i que víctima de la seva pròpia trajectòri­a», segons va assenyalar un dels seus membres, la també escriptora Maria Carme Roca. Aquest home, antiga glòria de la Revolució d’octubre, té l’encàrrec d’ajudar la rereguarda republican­a,

però també d’apaivagar els anarquiste­s de la CNT i perseguir els trotskiste­s del POUM.

La trama transcorre a Barcelona entre el 1936 i el 1937, on el cònsol soviètic es va enamorar de Catalunya. AntónovOvs­éienko va ser després afusellat per Stalin a Moscou. «Vaig voler endinsar-me en les contradicc­ions i misèries de la República» i en «el drama» de tots els primers bolxevics, personific­ats en el protagonis­ta i en la seva dona, «que van ser molt populars» a la ciutat per ajudar la República, va comentar ahir Claret. La novel·la, va afegir, va sorgir d’un impuls personal, ja que ell és fill de l’exili. Claret va recordar una frase del seu pare que el va marcar molt: que la guerra civil espanyola no la va guanyar Franco, sinó que la van perdre els republican­s.

Antónov-Ovséienko, militar comunista d’origen ucraïnès, va ser, en paraules de Claret, un «bolxevic de soca-rel» i «un home fonamental en la presa del poder del 1917 a Petrograd». Captivat per Catalunya, s’interessa a la novel·la pels anarquiste­s i estableix complicita­ts amb Lluís Companys. En paral·lel, la dona del cònsol, Sòfia Levin, descobreix els horrors de l’estalinism­e i els comparteix amb el seu marit, que viu escindit entre la lleialtat i la veritat.

TESTAMENT POLÍTIC Però Alexei Strakhov, agent dels serveis secrets soviètics i personatge fosc, mourà les tecles per difamar el cònsol i quedar-se amb el seu lloc, unes maquinacio­ns que Sòfia descobrirà. El cònsol escriurà un testament polític que llega al seu fidel xofer, Josep Tarrida, militant del PSUC, per fer-lo públic quan Hitler sigui derrotat. 80 anys després, una jove historiado­ra russa el descobrirà a casa d’una àvia misteriosa que viu envoltada de llibres i records.

A la novel·la apareixen també altres personatge­s històrics com Andreu Nin, Josep Tarradella­s, Met Miravitlle­s, Buenaventu­ra Durruti, Ramon Mercader, George Orwell, Pau Casals i Dolores Ibárruri la Pasionaria.

 ??  ??
 ?? ACN / PERE FRANCESCH ?? Andreu Claret, ahir a Barcelona.
ACN / PERE FRANCESCH Andreu Claret, ahir a Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain