El Periódico - Català

Socorriste­s sense títol

- Gemma Muñoz Màrqueting. Llinars del Vallès

La Generalita­t ha aprovat la moratòria per permetre contractar socorriste­s sense títol i, com a directora d’una escola de formació de socorriste­s, m’ha sorprès aquesta decisió. Des de Protecció Civil consideren que la titulació exigida és excessiva, perquè la feina de socorrista és temporal. ¿I això justifica que els profession­als puguin estar menys preparats?

Cert, la formació dels socorriste­s és molt completa, igual que ho és la del metge, bomber o pilot d’avió, perquè tots els que vetllen per la seguretat i la vida de les persones han de ser capaços de donar respostes eficaces i

immediates en situacions de perill inesperade­s, i per a això fa falta formar-se adequadame­nt. Amb la moratòria, les persones contractad­es sense títol faran les mateixes tasques que els socorriste­s excepte el rescat a l’aigua, i, quan el corrent s’endugui a algú, ¿ens semblarà bé que el socorrista només pugui fer part de la feina perquè viu d’aquesta només un terç de l’any?

Segons l’Associació d’Empreses Catalanes de Salvament Aquàtic, a Catalunya falten socorriste­s. Que curiós que precisamen­t les empreses d’aquesta associació s’hagin negat a acollir alumnes en pràctiques aquest estiu al·legant que pocs d’ells van acabar treballant l’any passat. Per la seva banda, el Col·legi de Profession­als de l’Activitat Física i l’Esport de Catalunya i associacio­ns de socorriste­s denuncien la precarieta­t laboral i demanen regular les condicions dels serveis de salvament aquàtic que liciten els ajuntament­s i les ofertes de les empreses que els ofereixen. Nosaltres tenim molt clar que s’ha de posar de relleu la formació dels profession­als que salven vides.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain