El Periódico - Català

Trump oficialitz­a en un gran míting la seva eterna campanya

El president llança a Orlando la seva candidatur­a a la reelecció el 2020 El dirigent presumeix d’èxit econòmic i mà dura amb la immigració

-

El mateix dia en què Donald Trump va jurar el càrrec de president dels EUA, el seu equip va presentar documentac­ió davant de la Comissió Federal d’Eleccions, que va posar en marxa la seva campanya per al 2020. Un mes després, el mandatari oferia a Florida el primer míting pagat pel seu comitè de reelecció. Quan un reporter li va preguntar si no era massa aviat per a un acte d’aquest estil, Trump va contestar: «La vida és una campanya».

Els 29 mesos de la seva presidènci­a ho han demostrat en el seu cas. El model no és inèdit, però cap president abans l’havia aplicat amb tanta intensitat. Trump ha fet més de 60 mítings. Els seus discursos, tuits, declaracio­ns i entreviste­s tenen la vista posada en la cita amb les urnes el 3 de novembre del 2020. I l’únic que faltava era un acte que oficialmen­t llancés la perpètua candidatur­a.

Ahir, l’escenari triat per ferho va ser Orlando, de nou a Florida, estat que Trump va guanyar per només l’1% i que és vital per a les seves aspiracion­s i on ja ha fet sis mítings i ha passat més de 100 dies. Centenars de seguidors van fer cua des de dilluns per garantir-se un seient a l’Amway Center, amb capacitat per a 18.500 persones. I es preparaven per sentir el missatUn

ge avançat pels assessors del president: «Promeses fetes, promeses complertes».

Trump ha deixat de ser l’outsider que el 15 de juny del 2015 va anunciar una candidatur­a que pràcticame­nt ningú es va prendre seriosamen­t però que va acabar en una presidènci­a que ha trencat esquemes. Ara, compta amb la potent maquinària d’aquesta presidènci­a, una campanya molt més profession­alitzada i organitzad­a, el suport del Partit Republicà i el seu greixat aparell electoral i arques plenes amb una xifra històrica de més de 100 milions de dòlars (89 milions d’euros).

Ell ara és el poder i part del seu missatge és destacar els seus èxits econòmics, que són innegables en xifres macroeconò­miques. Un atur del 3,6% i un creixement del 3,1%. O les retallades d’impostos, tot i que es fa més difícil trobar la traducció en la realitat d’un país on la desigualta­t continua intensific­ant-se i els sous no es recuperen igual.

altre component del discurs de Trump continua sent la defensa de polítiques nacionalis­tes, proteccion­istes i de mà dura amb la immigració, cosa que demostra la concentrac­ió d’un president, l’índex d’aprovació del qual es mou per sota del 45%, en mantenir el focus gairebé exclusiu en les seves fidels bases.

ATACS CONSTANTS / A aquests votants pot recordar-los el nomenament de dos jutges conservado­rs del Tribunal Suprem i de 100 més per a tribunals federals. Davant d’ells presumeix dels suposats èxits en política exterior, com forçar negociacio­ns amb Corea del Nord, les victòries sobre l’Estat Islàmic o les converses amb la Xina aconseguid­es a costa d’obrir una guerra comercial. Són el seu objectiu quan busca minar la confiança en la premsa amb els seus constants atacs i també quan prova de menysprear la investigac­ió del fiscal Robert Mueller com a «caça de bruixes».

Les bases són també les que busca enfervorir en matèria migratòria. I tot i que el promès mur a la frontera amb Mèxic l’ha deixat últimament en segon pla, Trump presumeix de l’acord aconseguit amb Mèxic per frenar l’arribada de centreamer­icans. Ahir va anunciar que la setmana que ve iniciarà batudes i deportacio­ns de «milions» de sense papers.

Sense un rival definit però amb 23 candidats en lliça, fa temps que Trump també posa el focus en la suposada radicalitz­ació del Partit Demòcrata, alertant de l’arribada del «socialisme». No obstant, el seu principal competidor ara per ara segons els sondejos és l’exvicepres­ident Joe Biden, emblema de l’aparell moderat i a qui mateixes enquestes fetes per a la campanya de Trump donen avantatge en estats clau.

Centenars de persones van fer cua des de dilluns per ser testimonis directes de la primera arenga del magnat a Florida

 ??  ?? MARXANDATG­E Un venedor i una clienta, ahir a Orlando.
MARXANDATG­E Un venedor i una clienta, ahir a Orlando.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain