El Periódico - Català

Els socialiste­s europeus escullen Iratxe García com a presidenta

L’èxit del PSOE ► en les europees ha sigut decisiu per a la seva designació

- SILVIA MARTINEZ BRUSSEL·LES

Malgrat els pobres resultats aconseguit­s pel seu partit en les eleccions europees, l’alemany Udo Bullman aspirava a repetir com a cap de files dels Socialiste­s i Demòcrates (S&D) al Parlament Europeu i disputar-li la presidènci­a a l’espanyola Iratxe García. Però la falta de suports va portar dilluns l’alemany a renunciar al lideratge del grup, que ahir va elegir García.

Nascuda a Barakaldo el 1974, García va ser elegida per primera vegada eurodiputa­da el 2004, i durant aquesta última legislatur­a va ser portaveu i presidenta de la delegació espanyola, vicepresid­enta primera del

Partit Socialista Europeu i presidenta de la comissió de drets de la dona i igualtat de gènere.

A partir d’ara serà l’encarregad­a de liderar el segon grup més gran de l’Eurocambra, amb 153 eurodiputa­ts, només per darrere del Partit Popular Europeu, i s’asseurà, per tant, en la Conferènci­a de Presidents, l’òrgan polític que coordina els treballs de les comissions parlamentà­ries i fixa l’ordre del dia de les sessions plenàries.

«En les últimes setmanes he pogut parlar amb la majoria de tots vosaltres i tots hi estem d’acord: hem de donar respostes fermes i innovadore­s a la ciutadania en aquest moment crucial tant per al futur del projecte europeu com per a la nostra família política», va destacar García durant el seu discurs després de ser elegida. L’eurodiputa­da espanyola, la segona dona que lidera els socialdemò­crates europeus, va advertir que mai des de la seva fundació la Unió Europea (UE) ha estat tan amenaçada.

XENOFÒBIA I ULTRES «En els últims anys hem vist ressorgir partits populistes, euròfobs, xenòfobs i d’extrema dreta que desperten els pitjors fantasmes del passat. Hem vist créixer la desigualta­t en una UE que no ha sabut respondre a les necessitat­s de la ciutadania», va lamentar. «Volem una Europa que recuperi la seva ànima social, que posi les persones i la lluita contra les desigualta­ts al centre de la seva acció, amb estàndards socials que ens facin avançar», va reivindica­r.

 ?? EFE / JUAN CARLOS HIDALGO ?? L’eurodiputa­da Iratxe García.
EFE / JUAN CARLOS HIDALGO L’eurodiputa­da Iratxe García.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain