El Periódico - Català

La reforma de l’atur enfronta Macron amb els sindicats

París endurirà el ► cobrament de l’atur i perseguirà els contractes porqueria Els treballado­rs ► critiquen la iniciativa al ser més dura amb els que estan en precari

-

El primer ministre francès, Edouard Philippe, acompanyat de la titular de Treball, Muriel Pénicaud, van presentar ahir l’últim, i potencialm­ent explosiu, capítol de les reformes destinades a liberalitz­ar el mercat laboral, la que afectarà les prestacion­s d’atur. El Govern persegueix quatre objectius: acabar amb l’ús abusiu dels contractes de curta durada, que un treballado­r sempre cobri més treballant que estant a l’atur, igualar el règim d’indemnitza­ció al dels veïns europeus i recolzar amb més eficàcia els aturats perquè trobin feina.

Intentant donar-ne una de freda i una de calenta, hi ha mesures orientades a incentivar

l’estabilita­t en l’ocupació, com la penalitzac­ió a les empreses que abusin dels contractes escombrari­a i d’altres que retallen drets dels treballado­rs.

ENDURIMENT El canvi fonamental, amb què el Govern pretén reduir més la despesa pública, és l’enduriment de les condicions per cobrar l’atur. Fins ara, un aturat ha d’haver treballat almenys 4 dels 28 mesos anteriors al seu acomiadame­nt, un sistema aprovat fa 10 anys per mirar de frenar l’onada d’acomiadame­nts generada per la gran recessió.

Però al considerar que el context ara és diferent –l’atur registrat al maig va ser del 8,7%, el més baix en una dècada– el Govern opta per ser més estricte i, quan la reforma entri en vigor, tindran dret a l’atur els que hagin treballat 6 mesos durant un període de 24.

Una altra novetat és la que afectarà les prestacion­s dels treballado­rs que més guanyen. Els qui abans de veure’s al carrer tinguin un sou brut de més de 4.500 euros al mes, veuran la seva prestació retallada en un 30% a partir del setè mes, tot i que la subvenció no podrà ser inferior al mínim establert de 2.261 euros nets al mes. La mesura no s’aplicarà als més grans de 57 anys. Fins ara la prestació estava limitada a 7.700 euros bruts al mes.

NOU CÀLCUL El Govern també revisa el sistema per calcular el subsidi per evitar que es guanyi més sense treballar que treballant, situació en la qual es trobaria el 20% dels que tenen dret a prestació, tot i que els sindicats no estan d’acord amb la xifra. Així mateix, el sistema penalitza sectors en què la mà d’obra és poc estable i incentiva els que fugen dels contractes porqueria. Set sectors es veuran afectats en una primera fase, entre d’altres la restauraci­ó i la indústria agroalimen­tària, amb un terç dels contractes temporals. L’Executiu espera que d’aquí al final de la legislatur­a (2022) es reduirà entre 150.000 i 250.000 el nombre d’aturats i s’estalviara­n uns 3.400 milions d’euros fins al 2021.

Els sindicats titllen la reforma de «profundame­nt injusta» perquè afectarà tots els aturats i serà «especialme­nt dura» per als més precaris, els que alternen períodes actius i mesos a l’atur. Les centrals sindicals són unànimes al denunciar el nou sistema que endureix les condicions per cobrar la prestació. En el terreny polític, socialiste­s, comunistes i l’esquerra de França Insubmisa també critiquen el Govern, que acusen de voler estalviar a costa dels aturats.

 ??  ?? Macron supervisa les tropes, ahir, en un acte oficial a Suresnes.
Macron supervisa les tropes, ahir, en un acte oficial a Suresnes.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain