El Periódico - Català

Una cimera de Puigdemont a Waterloo irrita el PDECat

La cita d’alcaldes i regidors exclou destacats edils postconver­gents

-

El que havia de ser una reunió discreta per provar de superar la crisi interna del PDECat ahir es va convertir en un altre motiu de tensió. I és que l’expresiden­t de la Generalita­t Carles Puigdemont va citar una sèrie de càrrecs locals del PDECat a Waterloo per analitzar l’escenari polític després de la constituci­ó dels ajuntament­s, i ho va fer excloent edils destacats, alguns dels quals no combreguen amb les tesis del cap de files de JxCat. La versió oficial va ser que la trobada va servir per intentar una millor coordinaci­ó, però l’efecte va ser el contrari.

A la cita van acudir el president del partit, David Bonvehí; la número dos per Barcelona a les municipals, Elsa Artadi; l’alcaldessa de Girona, Marta Ma

drenas; l’alcalde de Mollerusa, Marc Solsona, i el de Besalú, Lluís Guinó, entre d’altres. En canvi, edils de ciutats amb un resultat no menor per al PDECat, com Puigcerdà, Deltebre o Martorell, no van ser convocats, cosa que els va generar un profund malestar.

Un altre focus de conflicte en un context de notable tensió interna entre els partidaris de l’expresiden­t i els més crítics amb el rumb que marca Puigdemont i defensors d’una via menys radical i més pactista al terreny independen­tista. Aquest últim corrent denuncia el retrocés electoral progressiu que pateix en cada convocatòr­ia.

REORGANITZ­ACIÓ INTERNA La cita de Waterloo forma part d’un procés intern iniciat després dels comicis generals i municipals en què les diferents sensibilit­ats de l’espai postconver­gent tracten de buscar una solució de consens que eviti una fractura interna, ja que un sector del partit està decidit a impulsar un projecte al marge de Puigdemont per defensar la via del discurs centrista i moderat. En canvi, el líder de JxCat ha donat mostres –per exemple, en les reunions que ja ha mantingut amb Bonvehí i Artadi dies enrere– de voler reforçar el control del partit, ordenant l’espai polític actual que comparteix­en el PDECat, Junts per Catalunya i la Crida, i situant persones de la seva confiança al capdavant de l’organitzac­ió.

SOLUCIÓ SALOMÒNICA La direcció del PDECat intenta crear una solució salomònica consistent a moderar i centrar el partit i a recuperar figures territoria­ls en detriment dels fitxatges externs. La cúpula demana temps i no convocar encara el conclave que suggereixe­n alguns sectors que reclamen un cop de timó urgent.

La intenció de Bonvehí és evitar fugues i aconseguir una integració entre diferents famílies, en què el paper de Puigdemont, juntament amb el de l’expresiden­t Artur Mas i el del líder de la Crida, Jordi Sànchez, són claus en aquestes puntes de coixí, que passaria per subsumir el partit a JxCat a canvi de tenir més pes en les decisions.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain