El Periódico - Català

Esfullant la margarida

Valls es planteja apadrinar la creació d’un nou partit que reagrupi el catalanism­e moderat La formació, que es presentarà ben aviat, es vol presentar a les catalanes

-

☰ El club de Manuel Valls minva. Els seus còmplices de papereta a l’encàrrec de Ciutadans el van abandonar en una votació que va culminar amb una ruptura anunciada. No li va estranyar que es prostressi­n a les ordres d’Albert Rivera i no a la seves, tot i que li pesés. Però potser el que no s’esperava és que un dels seus fidels col·laboradors, Celestino Corbacho, triés l’altre bàndol. L’exministre socialista en l’època de José Luis Rodríguez Zapatero no havia amagat la seva afinitat amb el partit taronja. De fet, es va prestar a protagonit­zar un acte a la ciutat que va governar durant 14 anys, l’Hospitalet de Llobregat, organitzat per Cs. Però Valls no havia mesurat el pes de la seva última maniobra, perquè va seguir la seva directriu al Saló de Cent convençut que investir Ada Colau era «el mal menor».

Valls s’ha quedat, juntament amb Eva Parera, en la seva incerta travessia a l’Ajuntament de Barcelona. Fonts de la coalició ara desfeta asseguren que l’ex primer ministre francès «no ha vingut per fer política municipal», sinó que aquesta contesa ha sigut només l’inici d’una nova trajectòri­a al seu país natal. «Em quedo aquí, amb els meus principis i la meva ètica, i això us ho haureu d’empassar», es reafirmava Valls en la roda de premsa en què va anunciar el seu recolzamen­t sense contrapart­ides a Colau.

La incògnita no és si tornarà a França, sinó quins són els seus plans de futur a Catalunya. Diferents fonts de l’entorn de Valls esgrimeixe­n que, una vegada desposseït dels seus lligaments amb Cs, es planteja recolzar el naixement d’un artefacte polític que pretén fer ressorgir un catalanism­e moderat de tarannà «socioliber­al». De moment, no contempla més que acompanyar públicamen­t els seus impulsors, sense presentar-se en una llista que es confeccion­a per fer el salt al Parlament. Seria el seu padrí, enquadrari­a part dels seus valors i arrossegar­ia votants.

Fonts d’aquest nou projecte assenyalen que els seus punts en comú poden donar-se en matèria de seguretat, polítiques socials i receptesec­onòmiques. «El punt difícil serà la seva hostilitat amb l’independen­tisme perquè aquest partit busca esforçarse en l’elaboració d’un discurs que trenqui blocs i obligui a canviar les aliances», exposen.

Aquesta nova formació, encara per registrar com a partit polític, vol «forçar» noves majories per «superar l’atzucac» en què es va instaurar Catalunya «amb el descarrila­ment de la legalitat vigent». «És un partit amb vocació integrador­a i té vasos comunicant­s amb la plataforma de Valls», afegeixen aquestes veus.

I és que alguns dels empresaris que el van encimbella­r fins a l’alcaldia es veuen immersos ara en aquesta nova operació. Per això, contemplen que l’ex primer ministre francès, ara regidor del consistori barceloní, els ajudi. En el seu primer intent, Valls no va aconseguir unir el PSC i el PPC. Només se li va proposar Ciutadans com a patrocinad­or. Veurem si té més sort en l’impuls d’aquesta nova oferta política.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain