El Periódico - Català

IAG adquirirà 200 avions B-737 Max

El hòlding ► recolza el fabricant en plena crisi pels accidents aeris

-

En plenes turbulènci­es de Boeing, i quan Airbus treia pit de com superava el fabricant americà en comandes, el hòlding IAG (Iberia, British Airways, Vueling i Aer Lingus) va donar ahir un gran reconeixem­ent a la companyia dels EUA amb una megacomand­a de 200 avions de la família B-737 Max, el mateix model de nau que fa mesos que és a terra després que registress­in dos accidents aeris.

«Estem molt satisfets de firmar aquesta carta d’intenció amb Boeing i estem segurs que aquests avions seran una gran addició a la flota de curt radi d’IAG. Tenim plena confiança en Boeing i esperem que l’avió 737 Max retorni exitosamen­t a operar els seus serveis en els pròxims mesos després d’haver rebut l’aprovació per part dels reguladors», va afirmar el conseller delegat d’IAG, Willie Walsh.

L’anunci de l’acord, realitzat en el marc del Saló Aeronàutic de París, inclou aeronaus

dels models 737-8 i 737-10 i està subjecte a un acord formal entre les parts. Quan s’arribi a un acord final, es publicarà a la web de comandes del constructo­r. Les aeronaus 737-8 (poden acomodar fins a 178 passatgers) i 737-10 (fins a 230 passatgers), de les quals no es va especifica­r la quantia per models, serien entregades entre el 2023 i el 2027, i estarien equipades amb motors CFM Leap. El grup va afegir que aquests avions seran operats per algunes de les aerolínies del grup, incloent-hi Vueling i Level, a més de British Airways a l’aeroport de Gatwick de Londres.

A preu de catàleg del constructo­r nord-americà, el model Boeing 737-8 ascendeix a 117 milions de dòlars (104,5 milions d’euros), mentre que el Boeing 737-10 té un preu de 131 milions de dòlars (117,1 milions d’euros). En total, sempre a preu de catàleg, la comanda superaria els 21.000 milions d’euros, tot i que IAG va aclarir que ha negociat «un descompte substancia­l» sobre el preu de llista.

El demanda d’IAG suposa, doncs, la primera gran comanda d’aquest tipus de nau des dels accidents d’aquest model d’avió d’Ethiopian i Lion Air. IAG també va anunciar la compra de 14 avions Airbus A321XLR. Berlín vol tornar a ser una ciutat assequible. Ahir, els tres membres del Govern tripartit de la capital van arribar a un acord per congelar el preu del lloguer per als pròxims cinc anys i fixar una xifra límit per a la vivenda.

Amb aquest gest, l’Executiu berlinès pretén guanyar temps per construir un parc de vivenda social més gran i combatre un incessant encariment de la capital, que ha perjudicat especialme­nt les rendes més baixes. Després de l’acord, ara es redactarà un projecte de llei que hauria d’estar llest a l’octubre per posar-se en marxa a partir del 2020 i que serà el primer que limita el preu del lloguer a tot Alemanya. La mesura afectarà 1,6 milions d’apartament­s.

Amb el suport de socialdemò­crates (SPD), Verds i l’esquerrana Die Linke –socis al consistori–, el Senat va aprovar les línies mestres d’una llei que tindrà caràcter retroactiu i que permetrà als llogaters exigir una rebaixa del preu de la seva vivenda si supera l’establert. Els signants encara han de decidir quin ha de ser aquest límit.

CATALUNYA La consellera de Presidènci­a i portaveu del Govern, Meritxell Budó, va afirmar ahir que la intenció del Govern català és continuar sotmetent a votació el decret que regula un límit a l’augment dels lloguers. Això malgrat el dictamen del Consell de Garanties Estatutàri­es, que ha considerat que alguns articles del text són inconstitu­cionals, informa Fidel Masreal.

 ??  ?? Protesta contra els preus dels lloguers l’abril de l’any passat a Berlín.
Protesta contra els preus dels lloguers l’abril de l’any passat a Berlín.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain