El Periódico - Català

Esperança en la circularit­at

L’economia circular s’implanta amb força en productes amb materials limitats en la naturalesa

-

El programa estatal per a la prevenció de residus que finalitza el 2020 té per objectiu reduir el pes dels residus produïts en un 10% respecte als generats el 2010. Aquest objectiu interpel·la col·lectius amplis: persones consumidor­es, fabricants, distribuïd­ors, així com les administra­cions públiques.

En l’àmbit domèstic, reduir, reciclar, i reutilitza­r són les tres accions que s’invoquen per promoure pautes de consum més responsabl­es i sostenible­s. Per a la reutilitza­ció, comptem amb el mercat de segona mà; per reciclar, amb els contenidor­s de recollida selectiva.

Per reduir, en canvi, hi ha menys incentius; és l’evidència més factible d’estar en una economia basada en el creixement continu. De tota manera, el comportame­nt individual, per bo que fos, és clarament insufiel

cient, i la urgència climàtica pressiona les empreses a redissenya­r els seus processos per incloure el reciclatge i reutilitza­ció dels seus propis productes: és l’anomenada economia circular. Es tracta de substituir el cicle lineal «comprar-utilitzar-tirar» per convertir-lo en «comprar-utilitzar-retornar», de manera que el residu generat sigui com més petit millor. Per a algunes persones, potser serà la reminiscèn­cia de retornar els envasos d’ampolles per recuperar cinc pessetes.

L’objectiu és aconseguir un tipus d’economia amb capacitat tant de restaurar com de regenerar recursos naturals i limitar, així, l’escalfamen­t global. Sobre

paper, l’economia circular apareix com una solució màgica en la qual es pot continuar incentivan­t el consum, generar creixement econòmic i, alhora, satisfer els requisits per aconseguir un món sostenible per a les generacion­s que vindran.

L’economia circular ja s’està implantant amb força en aquells productes que contenen materials limitats en la naturalesa i que, avui dia, són irreemplaç­ables. El nostre inseparabl­e mòbil conté, entre altres, coltan, plom, coure, or, liti i acer.

Recuperar aquests materials dels nostres aparells té molt sentit. Disminueix els costos de les matèries primeres per a les empreses, les incentiva a fer dissenys de productes que facilitin el desmuntatg­e i la posterior reutilitza­ció, i afavoreix les reparacion­s i l’allargamen­t de la seva vida útil. Altres materials,

com el vidre i l’alumini, també són relativame­nt fàcils de recuperar i reutilitza­r.

Malgrat aquestes tendències en ecologia industrial, i segons les dades publicades a l’Institut Nacional d’Estadístic­a (INE), els residus generats en la indústria espanyola l’any 2016 van ser 38.443 milers de tones i els del 2012, de 38.809, cosa que suposa una reducció que no arriba a l’1% en aquell període de temps.

Mentre els processos ecològics del sector industrial milloren la seva eficiència, es pot posar èmfasi en l’acció de reduir. com el de la japonesa Mari Kondo, o altres llibres sobre minimalism­e i essenciali­sme, ressalten els beneficis personals de tenir menys possession­s i d’assaborir una vida més simple. Entre aquests beneficis, treure les escombrari­es amb menys freqüència.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain