El Periódico - Català

Els inversors posen la mirada en la zona verge del litoral de BCN

Un empresari egipci planteja una piràmide de vidre al costat de les Tres Xemeneies de Sant Adrià Els veïns demanen fugir de l’arquitectu­ra espectacle i rebutgen projectes especulati­us

- HELENA LÓPEZ BARCELONA

Hectàrees de terreny pendents d’edificar a primera línia de mar a pocs metres de Barcelona –a Barcelona, a ulls de qualsevol inversor– al costat del que podria convertir-se en una nova icona turística de la ciutat. ¿Què podria sortir malament? L’enclavamen­t, els solars que flanquegen les Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs, són una mina d’or en la qual continuar explotant la marca Barcelona, aquesta reivindica­da per l’ara soci de govern Jaume Collboni. Una peça clau per recosir la sempre pendent Gran Barcelona –són entre Sant Adrià i Badalona– i posar mà –i grues i totxos i bitllets– a la vora Besòs, «la Ventafocs de l’àrea metropolit­ana», com la va definir el consultor Rafael Salanova en la presentaci­ó, ahir, d’El colós

adrianenc del Mediterran­i, el somni de l’actor i empresari egipci Mohamed Aly, que es resumeix en la construcci­ó d’una piràmide davant les tres xemeneies per convertir el pintoresc conjunt arquitectò­nic en una «universita­t museu».

La presentaci­ó no es va fer a la vella central elèctrica, la Sagrada Família de l’extraradi, sinó en un luxós hotel barceloní, on el promotor egipci, que es presenta com a «admirador de l’època faraònica» ha mostrat tot el seu poder, sense escati- mar en renders i maquetes. El seu colós es caracterit­zaria per aquesta piràmide de vidre, similar a la del Louvre, «la quarta piràmide del Mediterran­i», que en la maqueta sembla baixeta, això sí, perquè aquí, per a faraònique­s, les xemeneies del Besòs, de 200 metres.

A més de per Aly i Salanova, el projecte va ser presentat per l’arquitecte Luis Alonso, que el va definir com «un espai de coneixemen­t on es pugui fusionar el patrimoni industrial barceloní amb un símbol renovat de l’època faraònica d’Egipte», que també podria acollir – la casa és gran i somiar és gra

tis– el museu mundial de personal de pau de l’ONU i les oficines de seguiment de les 32 missions de pau europees que estan en actiu a l’Àfrica.

El llamatiu projecte enllaçaria amb el camí de la pau, un nou passeig que recorreria el litoral des de l’estàtua de Colom fins a les Tres Xemeneies, «una espècie de passeig de la fama, però en comptes d’estrelles de cine aquí es recordaria premis Nobel», segons els seus ideòlegs.

Segons Alonso, al no ser capital, Barcelona «sempre ha necessitat excuses per transforma­r-se». De l’Exposició Universal als Jocs Olímpics, i aquest projecte internacio­nal podria ser «una oportunita­t de canvi per a tot el front marítim metropolit­à, a més de per establir les bases d’un nou model de gestió supramunic­ipal de col·laboració publicopri­vada eficaç, sostenible i de projecció internacio­nal».

PARACAIGUD­ISME URBANÍSTIC La viabilitat del somni d’Aly –que va aprofitar la presentaci­ó per convidar els assistents a l’estrena de l’última pel·lícula que ha produït i protagonit­zat, avui a Gran Via 2– passaria, en primera instància, perquè la Generalita­t li donés el vistiplau. El Consorci del Besòs, el Departamen­t de Territori i Sostenibil­itat, i els ajuntament­s de Sant Adrià i Badalona van impulsar la tardor passada un procés de debat sobre el futur de l’antiga central tèrmica situada entre aquests dos municipis i en aquests moments es troben redactant el Pla Director Urba

Els terrenys del Besòs pertanyen

a Endesa i Metrovaces­a, amb qui el promotor encara no ha parlat

L’arquitecte Juli Capella recorda que és una zona única i proposa «gairebé una desurbanit­zació»

nístic (PDU) de la zona que proposa delimitar i ordenar aquestes 32 hectàrees. De moment, l’equip d’Aly assegura no haver mantingut converses amb la Generalita­t més que de manera «extraofici­al». Tampoc s’han reunit formalment ni amb Metrovaces­a ni amb Endesa, els propietari­s del 60 % dels terrenys.

LES NECESSITAT­S PRÒXIMES Des de la plataforma per a la conservaci­ó de les Tres Xemeneies de Sant Adrià demanen «una transforma­ció del litoral que sigui respectuos­a amb el patrimoni, les persones i el medi ambient, evitant fenòmens com l’especulaci­ó, la densificac­ió i la gentrifica­ció»; «una transforma­ció que afavoreixi i millori la qualitat de vida, que s’allunyi de l’arquitectu­ra espectacle i respongui a les necessitat­s dels barris propers», a mode de resum.

L’arquitecte Juli Capella va qualificar la proposta de «totalment especulati­va» i «tècnicamen­t impossible». Un exemple de «pirateria urbanístic­a», una vella coneguda en aquesta ciutat. «Em sembla una falta de respecte que apareguin projectes així, sense haver parlat amb els veïns, amb la Generalita­t ni amb els ajuntament­s. En el segle XXI les coses ja no es fan així. L’espai públic no pot quedar en mans de la fanfarrone­ria d’un constructo­r», va assenyalar contundent Capella. «Afortunada­ment, es va acabar l’època dels arquitecte­s estrella i els projectes faraònics, de l’arquitectu­ra exhibicion­ista feta a l’esquena de les necessitat­s dels ciutadans», va prosseguir.

Capella va recordar com Catalunya ha dilapidat durant els últims 40 anys la seva franja costanera. «Aquest és un espai absolutame­nt únic. Insòlit. Verge. No hi ha cap altre terreny igual, tan gran i estratègic. La seva transforma­ció s’ha de fer amb molt de compte», va analitzar l’urbanista, que apostaria «gairebé per una desurbanit­zació».

«Ens juguem l’oportunita­t de plantejar un projecte modèlic en què es rebaixi la densitat. Els veïns d’aquesta zona ja han patit molt. Mereixen un espai de gaudi per a ells», va concloure l’urbanista.

 ?? ALBERT BERTRAN ?? Maqueta del projecte per a les Tres Xemeneies presentat ahir a Barcelona per un actor i empresari egipci.
ALBERT BERTRAN Maqueta del projecte per a les Tres Xemeneies presentat ahir a Barcelona per un actor i empresari egipci.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain