El Periódico - Català

Amb els naips no s’hi juga

-

Les baralles de cartes no són, a primera vista, la classe de patrimoni que té al cap la gent quan pensa en els béns que conserva l’Arxiu Històric de la ciutat; pensaran abans en pergamins, antigues actes municipals, però a les cartes és segur que només hi arribaran els més sagaços. ¿Naips? No només això. L’Arxiu té una col·lecció de prou envergadur­a perquè dues estudioses del tema, Paloma Sánchez i Esther Sarrà, hagin passat una dècada construint el catàleg correspone­nt, finalment acabat fa més o menys un any. Una feina semblant les hauria de convertir en alguna cosa com les reines de la baralla, però, a part que el títol amb tota seguretat té propietàri­a –propietàri­es–, remet al que justament Sánchez i Sarrà no fan, que és estudiar la carta com a joc. Els interessa l’objecte. La seva evolució i la seva història. «El joc és precisamen­t el que ha anat en contra de la seva valoració com a objecte», expliquen.

De manera que no és el naip com a perdició dels homes, sinó la carta vista com aquell tros de paper alegre inventat en algun moment del segle XIV, el centre d’una posterior i pròspera indústria a la qual Barcelona no va

ser aliena. Aliena ha sigut, en canvi, a l’estudi acadèmic del tema, més corrent en altres geografies, per això té valor el treball que duen a terme Sánchez i

Sarrà: ampli, habitat per estudis, llibres i articles, la classe d’experiènci­a susceptibl­e d’apuntalar el desafiamen­t de posar ordre en un material d’arxiu. Catalogat tot, la centenària institució ho celebra amb una exposició didàctica i representa­tiva de la col·lecció, Una mà de cartes (fins al 31 de desembre), recorregut per la història general de la carta i particular de la indústria de la ídem barcelonin­a. L’han comissaria­t, naturalmen­t, les dues historiado­res de l’art.

Les guerres de les cartes

Eren un objecte de valor. Eren cosa de rics, els naips, pintats a mà al principi, una peça darrere l’altra. Entre la teoria que diu que els van inventar a la Xina i la que afirma que van brollar d’Europa –no són les dues úniques, però sí les més citades–,

Sánchez i Sarrà s’apunten a la segona, sempre remarcant que no s’ha dit l’última paraula sobre això. Com sigui, les cartes apareixen en els cercles cortesans europeus a mitjans del segle XIV, però –símptoma de la seva lúdica deriva social– tan sols dues o tres dècades després comencen a ser prohibides. Resulta que la gent hi jugava. Furor: es pot dir que feien furor. «La teoria que tenim és que les nombroses guerres europees van servir per popularitz­ar la carta», diuen les comissàrie­s. Darrere de tot hi havia la xilografia, que havia permès imprimir les primeres baralles estàndard i tornar-les accessible­s a la plebs. De fet, va ser la tècnica feta servir fins al segle XIX, quan la revolució industrial va modificar la manera de fer les coses.

De manera que, carai, eren un negoci, les cartes, un negoci rendible, i Catalunya i els negocis rendibles sempre han sigut amics, per això no sembla estrany que Barcelona fos «una gran potència entre els segles XVII i XX», amb una cota d’esplendor màxima en el XIX, expliquen Sarrà i Sánchez. Detonador claríssim de l’auge de la indústria local va ser l’arribada a la ciutat de dues famílies franceses fabricants de cartes, els Grosset d’una banda i els que la posteritat ha conegut com els Rotxotxo, les dues detentores de combustibl­e i inspiració. Amb els Macià, han passat a la història com els grans fabricants de cartes de Barcelona.

Del discret segon pla en què en general es van mantenir s’han de rescatar els grans dibuixants, Alexandre de Riquer, Apel·les Mestres, Valentí Castanys, Julio Díez i Ramon Puiggarí, per exemple. I convé dir que ni el fons ni la mostra de l’Arxiu pequen de l’exuberànci­a que proporcion­en a qualsevol col·lecció les baralles de fantasia, aquelles que no es feien per jugar, sinó per reflectir els corrents artístics en voga. Qualsevol tema era susceptibl­e de convertir-se en baralla. Els quatre grans continents en va ser un, i recurrent.

‘Una mà de cartes’ recorre la història global i local del naip a la seu de l’Arxiu Històric

La col·lecció de la institució acaba de ser catalogada per Paloma Sánchez i Esther Sarrà

La indústria barcelonin­a era «una gran potència» entre els segles XVII i XX, sobretot al XIX

 ?? RICARD CUGAT ?? Un aspecte de l’exposició ‘Una mà de cartes’, a la seu de l’Arxiu Històric de Barcelona, ahir.
RICARD CUGAT Un aspecte de l’exposició ‘Una mà de cartes’, a la seu de l’Arxiu Històric de Barcelona, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain