El Periódico - Català

Paraula de Tolkien

Dees

-

Si alguna vegada t’has preguntat d’on surt la inspiració per a una cosa tan complexa com la Terra Mitjana,

Tolkien t’està esperant. La pel·lícula, que recorre la vida de l’autor des de la infància fins al moment en què comença a escriure El

Hòbbit, es balanceja entre diferents ritmes narratius, però la cançó és sempre la mateixa: som les històries que compartim, que sentim pròpies.

La ficció és una representa­ció de la realitat que transcende­ix el context. Ens allibera de les normes de conducta social; ens permet perdre’ns en la bellesa de la decadència humana amb tota impunitat i tornar a l’ordre establert sense tacar-nos. Ens permet recrear-nos en les nostres misèries i sortir-ne indemnes i, si tenim sort, tornar a casa amb alguna lliçó apresa.

Tolkien va crear la Terra Mitjana bevent del millor i el pitjor de la seva pròpia experiènci­a; és un poema sobre el més pur i el més vil de la condició

humana. Va voler construir un món més honest, més noble, i sabia que aquest món, tan diferent del nostre, necessitav­a llengües noves. Els idiomes ens ajuden a articular la realitat, a dibuixar-nos-hi a dins, i Tolkien va inventar tots els idiomes de la Terra Mitjana per elevar la humanitat més enllà de la seva circumstàn­cia.

Els idiomes van donar forma al món. L’esperit va inspirar la necessitat d’un cos i així neix la Terra Mitjana: de la necessitat d’idiomes inventats d’explicar històries. Perquè les paraules són les emocions i idees que ens evoquen quan les utilitzem. Tolkien, estudiós de les llengües, sabia que idioma i ànima van de la mà. Sabia que les històries fan l’home i que, per això mateix, vius l’idioma que parles. El sediment de tota una cultura, les seves llegendes, el seu esperit, queda impregnat en cada paraula que utilitzes.

Ets filla i mare, collita i recol·lector. Heretaràs la humanitat. Així que ara digue’m: ¿quina història explicaràs?

La ficció és una representa­ció de la realitat que transcende­ix el context

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain