El Periódico - Català

Guerra en l’ordre mundial

►Linda Koopersmit­h acusa la guru Marie Kondo d’usurpar les seves tècniques

-

Després que mig món aprengués a embotir la roba en una maleta de cabina, fer rotllos de primavera amb camises i tovalloles, i figures de papiroflèx­ia amb un parell de mitjons, resulta que el mètode de Marie Kondo podria no ser de Marie Kondo (Tòquio, 1984). La guru mundial de l’ordre ha venut 11 milions de llibres i té un dels realities més vistos de Netflix. La seva croada contra la síndrome de Diògenes li ha reportat des del 2014 més de set milions d’euros.

No obstant, tot aquest imperi podria perillar si una altra famosa organitzad­ora de còmodes i armaris dels vip de Los Angeles i les estrelles de Hollywood, Linda Koopersmit­h, demostra als tribunals que la nipona li ha plagiat el mètode de plegat i emmagatzem­atge. La contrincan­t de Kondo, també coneguda a la tele i a les xarxes com The Beverly Hills Organizer, fa 30 anys que és en el negoci de l’ordre mostrant les seves tècniques en programes de televisió, inclòs Clean House de The Style Network (2003-2010), a Youtube des del 2008, i en llibres des del 2005. Per descomptat, els seus ensenyamen­ts s’exposen en una perfecta i simètrica pàgina web.

L’èxit meteòric de Kondo, catapultad­a en els últims mesos pel programa ¡A ordenar! de Netflix, ha emprenyat molt la veterana

organitzad­ora, que coneix fil per randa els armaris de les Kardashian i els de la mansió de Playboy del desaparegu­t Hugh Hefner; quantes vambes té Serena Williams, la talla dels vestits de festa de Jennifer Lopez i Sofía Vergara, i fins i tot la marca de calçotets preferida d’Orlando Bloom.

Koopersmit­h ha explotat a Page Six: «El que Marie anomena el seu mètode KonMari és en realitat una tècnica de plegat que vaig crear fa 27 anys». I recorda: «Soc pionera en aquest negoci. Vaig començar el 1989. Vaig inventar el mètode de plegat vertical quan a la meva filla de 3 anys li vaig organitzar els calaixos per tenir-ho tot a la vista. He mostrat que l’article doblegat s’ha de subjectar per si sol durant molts, molts anys». No és estrany que a Koopersmit­h se l’emportin els dimonis quan sent a dir que «Marie és la creadora del plec vertical». «¿Ningú li ha preguntat: ‘¿Com se’t va acudir, això?’ Quan la vaig veure per primera vegada mostrar a la televisió que el meu plec era seu vaig sentir com si m’haguessin robat el meu bebè».

Koopersmit­h, mare soltera de 59 anys, reitera: «És hora que es digui la veritat. Aquest és el meu plec, i Marie Kondo el va presentar com a propi. Vull que se’m reconegui per crear la tècnica que ha canviat la forma en què moltes persones viuen avui», es reivindica aquesta dona, que agrega que la seva rival és «un producte de mercadotèc­nia». «Jo no agafaré les teves coses i te les faré llençar», conclou. «No et diré coses ridícules com ‘¿Això et produeix alegria?’» en al·lusió a algunes frases emocionals que utilitza Kondo per referir-se a objectes.

«És hora de dir la veritat. És el meu plec», afirma Koopersmit­h sobre el sistema que ha fet rica Kondo

 ??  ?? Linda Koopersmit­h fa 30 anys que ordena armaris de famosos.
Linda Koopersmit­h fa 30 anys que ordena armaris de famosos.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain