El Periódico - Català

Estrès posttraumà­tic

-

Sánchez i Iglesias constaten les seves discrepànc­ies, però es continuen veient a la Moncloa. El president té un ull posat en el líder de Podem i l’altre en una masmorra pròxima, a Alcalá, la seu de Cs, on Rivera és martiritza­t al poltre. Patrocinad­ors poderosos, fundadors il·lustres com De Carreras, aliats europeus com Macron i socis fugaços com Valls es relleven en el torn i amenacen Rivera amb la dislocació si no retira el veto a Sánchez i el dirigeix a la ultradreta. El reu aguanta, de moment. Mentrestan­t, Casado assegura amb Vox el fort institucio­nal on pensa resistir l’hivern. Les tempestes fuetejaran tard o d’hora

el PP després del doble daltabaix electoral.

Madrid s’escarrassa en aquestes afliccions, mentre a Barcelona (i a Waterloo) ja es tornen a escalfar les màquines electorals. El cicle no va acabar el 26 de maig, que les boires estivals no confonguin a ningú. No acabarà, ni a Catalunya ni a Espanya, fins a les autonòmiqu­es catalanes, després del veredicte del Tribunal Suprem.

Tres factors vitals marcaran aquestes eleccions. Un, la sentència de l’1-O. El grau de severitat dels jutges incidirà en el nivell de cohesió i mobilitzac­ió del secessioni­sme. Dos, la guerra entre ERC i JxCat per l’hegemonia. Una victòria irrefutabl­e d’una de les dues faccions podria contribuir a desinflama­r el camp independen­tista. L’interminab­le torneig de rigorisme perdria sentit.

Tres, la divisió en l’òrbita postconver­gent. L’estrès posttraumà­tic després de l’1-O i la DUI és elevat. Malgrat l’aversió genètica dels fills de CDC al xoc en camp obert, moderats com Pascal i Campuzano, tots dos purgats per Puigdemont, amenacen amb una escissió oposada a l’unilateral­isme. El mateix Mas intenta intervenir-hi i asserenar l’home de Waterloo. Però aquest té una arma formidable: ningú en el seu partit cotitza com ell en la borsa emocional i electoral. Junqueras va provar a la seva pell aquesta arma el 26-M.

En paral·lel, ex alts càrrecs de CiU són temptats per confluir en un nou artefacte catalanist­a no independen­tista amb el suport de Valls. Atenció als dos experiment­s: si funcioness­in, podrien posar en perill la majoria independen­tista al Parlament. ☰

 ??  ?? LUIS Mauri DIRECTOR ADJUNT
LUIS Mauri DIRECTOR ADJUNT

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain