El Periódico - Català

L’ONU acusa el príncep saudita de matar Khashoggi

Una investigac­ió apunta a Bin Salman com a responsabl­e del crim L’autora de l’informe demana sancions internacio­nals contra l’hereu

- ADRIÀ ROCHA CUTILLER ISTANBUL

Mohammed bin Salman, el príncep hereu de la corona de l’Aràbia Saudita, va ordenar en persona l’assassinat del periodista Jamal Khashoggi. Aquesta és la conclusió final a la qual ha arribat la investigad­ora especial de les Nacions Unides, Agnes Callamard, que durant sis mesos ha estat indagant en el cas, amb diversos viatges a Istanbul, on va tenir lloc l’assassinat.

«El senyor Khashoggi va ser víctima d’una execució extraofici­al deliberada i premeditad­a, de la qual és responsabl­e, sota la llei internacio­nal de Drets Humans, l’Estat de l’Aràbia Saudita», diu l’informe d’un centenar de pàgines. L’ONU s’afegeix així a les sospites que ja havien expressat abans l’agència nordameric­ana d’intel·ligència exterior (CIA) i el Govern i la policia turca.

Tot va passar, se sospita, extremadam­ent ràpid: Jamal Khashoggi, periodista crític amb els líders del seu país i col·laborador habitual del The

Washington Post va entrar el 2 d’octubre de l’any passat al

consolat saudita d’Istanbul per tramitar uns papers que havien de certificar que el seu estat civil era el de solter. Volia casarse amb la seva nòvia, turca, amb qui s’havia promès uns mesos abans.

Aquell dia al matí va entrar al consolat. Tenia previst estarhi només uns minuts. La seva parella, Hatice Cengiz, l’esperava al carrer. Dins l’edifici diplomàtic l’esperaven 15 saudites vinguts expressame­nt del seu país per intercepta­r el periodista. Després de tot un dia esperant al seu promès, Cengiz va avisar la policia.

MALES RELACIONS El que va passat aquell dia dins del consolat no està del tot clar, tot i que hi ha diverses teories, totes difoses per les autoritats turques, que van utilitzar el cas per atacar, amb molta habilitat, l’Aràbia Saudita, país amb el qual Turquia té males relacions. El que és segur és que el periodista va morir assassinat al consolat aquell 2 d’octubre.

La hipòtesi més estesa és que Khashoggi va morir com a conseqüènc­ia de les tortures que va patir. La mà dreta de Mohammed bin Salman, Saud al-Qahtani, va supervisar el brutal interrogat­ori a través de Skype. Una vegada mort, el metge forense membre del comando executor va esquartera­r tranquil·lament el cadàver mentre escoltava música pop. Un altre membre del grup el va ajudar.

Després, el cadàver va ser incinerat en un forn de kebabs al soterrani del consolat. Una altra versió indica que el cos de Khashoggi va ser dissolt en àcid en un pou situat al jardí de la residència del cònsol, transporta­t allà després de ser trossejat pel forense.

La corona saudita, en un primer moment, va negar les acusacions, però poc després, davant de l’evidència que el periodista mai va sortir de l’edifici consular, va reconèixer la mort però va afirmar que ningú des de Riad havia donat l’ordre

d’executar el reporter i que el comando arribat des del regne va actuar pel seu compte. Poca gent s’ha cregut aquesta versió.

BÉNS PERSONALS La investigad­ora de l’ONU tampoc se la creu: «La nostra investigac­ió ha trobat proves creïbles de la responsabi­litat individual de diversos alts càrrecs saudites, entre els quals hi ha el príncep hereu», va dir ahir Agnès Callamard. A l’informe, la investigad­ora demana que la comunitat internacio­nal imposi sancions contra Bin Salman i els seus béns personals.

«De fet, hi ha tantes proves sobre la responsabi­litat del príncep hereu que és necessari insistir amb la investigac­ió», va afegir Callamard, que va demanar al secretari general de l’ONU, Antonio Guterres, establir una investigac­ió internacio­nal de més amplitud.

 ??  ?? Bin Salman, el maig passat, en la cimera de la Meca.
Bin Salman, el maig passat, en la cimera de la Meca.
 ?? REUTERS / HAMAD MOHAMMED ??
REUTERS / HAMAD MOHAMMED

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain