El Periódico - Català

Sánchez busca fer valer el seu nou pes a la UE

La cimera de ► Brussel·les aborda el repartimen­t de càrrecs institucio­nals Tusk confia en un ► acord abans de l’inici de la legislatur­a, el 2 de juliol

-

Pedro Sánchez s’enfronta avui a Brussel·les a una maratonian­a jornada de negociacio­ns. El Consell Europeu està cridat a abordar els nomenament­s de les institucio­ns comunitàri­es clau, i tot i que no és segur que la cita serveixi per tancar els nous càrrecs ( per presidir la Comissió, el Consell, l’Eurocambra i l’alta representa­ció de la UE a l’exterior), el Govern socialista indica que Espanya mai ha estat en millor posició que ara.

«No és que Espanya vulgui un lloc o un altre. Però per mida, demografia, compromís europeista i lideratge de la família socialdemò­crata, aspirem a tenir representa­nts a l’altura que ens mereixem», assenyalen els col·laboradors del president. «Mai abans un president espanyol ha estat en millor situació que Sánchez», insisteixe­n les

mateixes fonts, posant-ne com a exemple el fet que el secretari general del PSOE és el principal líder socialdemò­crata de la UE, després del seu triomf en les eleccions generals del 28 d’abril, el fet que hagi sigut elegit juntament amb el seu homòleg portuguès, António Costa, com a negociador d’aquesta família ideològica en el repartimen­t institucio­nal europeu i el fet que l’espanyola Iratxe García, molt pròxima a Sánchez, sigui la pròxima presidenta del grup socialista a l’Eurocambra.

COMPLEXOS EQUILIBRIS Però tot això, insisteixe­n a la Moncloa, no significa que Espanya acabi ocupant algun dels alts càrrecs que es quedaran vacants. De fet, el més normal és que cap espanyol acabi assumint algun dels quatre llocs, els nomenament­s dels quals obeeixen a complexos equilibris geogràfics, de famílies polítiques, de països petits i grans, i de gènere. «Són quatre places i hi ha 28 estats membres. L’estrany és que te’n donin algun», expliquen en el Govern.

Les negociacio­ns preliminar­s no han portat avenços i no es descarta que el Consell Europeu acabi demà sense acord, tot i que les pròximes hores seran determinan­ts.

El president del Govern, junt amb Costa, mantindrà avui un esmorzar amb els negociador­s de les altres dues grans famílies, la popular i la liberal. Després, Sánchez i Costa es veuran amb el president francès, Emmanuel Macron, amb qui el líder del PSOE ha reforçat la seva aliança. Però a la Moncloa assenyalen que no és menor la seva sintonia amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, a qui veurà a la tarda.

Després se celebrarà el sopar de treball, en què els caps de Govern dels estats membres intentaran segellar el seu pacte per al repartimen­t institucio­nal. Els líders de la UE afronten la negociació amb «diferents punts de vista i diferents interessos», segons ha admès el president del Consell Europeu, Donald Tusk, a la seva carta d’invitació. En aquesta missiva també assegura que hi ha «voluntat comuna d’acabar aquest procés abans de la primera sessió del Parlament Europeu» el pròxim 2 de juliol, de manera que abans d’elegir el nou president de l’Eurocambra els líders hagin nominat ja el president de la Comissió. Una possibilit­at davant de la qual Tusk s’ha mostrat «cautelosam­ent optimista».

 ??  ?? Donald Tusk, a la dreta, amb els líders del grup d’Els Verds.
Donald Tusk, a la dreta, amb els líders del grup d’Els Verds.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain