El Periódico - Català

La visita de Bachelet tensa Veneçuela

-

La política veneçolana es torna a tensar amb motiu de la visita de l’alta comissiona­da de les Nacions Unides per als Drets Humans, Michelle Bachelet. L’expresiden­ta xilena havia d’aterrar ahir a Caracas i quedar-se al país fins demà. Després farà públic el seu informe sobre la situació dels drets humans.

Bachelet, d’origen socialista, es trobarà amb Nicolás Maduro al Palau de Miraflores. També té previst reunir-se amb el líder parlamenta­ri Juan Guaidó, a qui els Estats Units i 54 Governs més han reconegut com a «president encarregat». Conversarà amb el cos diplomàtic, legislador­s i líders socials.

La missió tècnica que la va precedir al març va visitar hospitals, presons i centres educatius, organitzac­ions de la societat civil i referents religiosos. A més, va mantenir contactes amb integrants del Govern i de l’Assemblea Nacional, així com amb víctimes de la persecució política de l’Estat.

La presència de Bachelet coincideix amb l’arribada del segon enviament d’ajuda humanitàri­a de la Creu Roja i després que la Unió Europea decidís recolzar les silenciose­s i incertes negociacio­ns a Oslo entre Maduro i l’oposició per aconseguir una sortida consensuad­a a la pitjor crisi de la història de Veneçuela.

Bachelet veurà amb els seus propis ulls una situació de la qual ja té informacio­ns de primera mà. De fet, setmanes enrere va considerar que les autoritats veneçolane­s no reconeixen «la gravetat» del que passa, criminalit­zen la protesta i restringei­xen la llibertat d’expressió.

El Parlament, de majoria opositora, i diverses oenagés van cridar aquesta setmana l’atenció de Bachelet sobre fets que consideren violacions dels drets humans i van responsabi­litzar-ne l’anomenada revolució bolivarian­a. Entre els temes denunciats hi ha la mort de gairebé 50 reus en fets violents que han passat aquest any a les presons.

L’alta comissiona­da farà un informe sobre els drets humans

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain