El Periódico - Català

Els desplaçats al món ja passen dels 70 milions

Els veneçolans ► encapçalen la llista de sol·licitants d’asil, seguits dels sirians L’ACNUR denuncia ► que 37.000 persones han de deixar casa seva cada dia

-

El món té actualment 70,8 milions de persones desplaçade­s, una xifra rècord que engloba refugiats, sol·licitants d’asil i desplaçats interns. Segons l’informe anual de l’agència de l’ONU per als refugiats, l’ACNUR, la població desplaçada va créixer en 2,3 milions durant l’any passat, un fenomen en què la crisi de Veneçuela va tenir un pes molt notable.

El 2018, una persona es va veure forçada a deixar la seva llar cada dos segons, cosa que es tradueix en 37.000 persones diàries. Hi va haver 13,6 milions de desplaçats, entre ells 2,8 milions que van buscar refugi fora dels seus països, incloent-hi

tant els refugiats com els sol·licitants d’asil.

Per primera vegada, els veneçolans encapçalen la llista mundial de sol·licitants d’asil, per davant de sirians i afganesos. El 2018, prop de 350.000 veneçolans van buscar protecció internacio­nal. Espanya va rebre 55.700 noves sol·licituds d’asil durant l’any passat, amb Veneçuela com el principal lloc d’origen dels demandants, amb 20.000 peticions, fet que va duplicar les dades del 2017.

CRISI I INESTABILI­TAT Unes 5.000 persones abandonen Veneçuela al dia, segons l’ACNUR, que estima que a final del 2019 hi haurà cinc milions de veneçolans fora del seu país. La falta d’aliments, la dificultat per accedir a medecines i serveis socials i l’increment de la violència durant l’últim any –quan es va accelerar la crisi econòmica i la inestabili­tat política– són els motius que han generat el gran desplaçame­nt. Els veneçolans s’han dirigit especialme­nt a altres països de la regió.

En l’actualitat, una de cada 108 persones al món és un desplaçat forçós. A Colòmbia, dos anys després de l’acord de pau amb les FARC, el nombre de desplaçats interns no para d’augmentar i deixa la xifra de 7,8 milions durant el 2018, seguida per Síria.

També es va incrementa­r el nombre de desplaçats a la República Democràtic­a del Congo, que se situa en 4,5 milions, amb les províncies de l’est del país com les més afectades per la violència, la insegureta­t alimentàri­a i els nous brots d’Ebola. A Etiòpia s’ha produït igualment un «augment dramàtic» en el nombre de desplaçats interns, que va passar de poc més d’un milió el 2017 a 2,6 milions l’últim any.

L’ONU celebra avui el Dia Mundial del Refugiat, i en l’actualitat 25,9 milions de persones són refugiades. Respecte als països d’origen d’aquestes persones, Síria segueix al capdavant dels 10 països que més refugiats generen (82%). En l’actualitat hi ha 6,8 milions de refugiats sirians al món, i Turquia és el país que en té més (3,6 milions).

L’Afganistan és el segon país d’origen amb més ciutadans refugiats fora de les seves fronteres, 2,7 milions, la majoria acollits pel Pakistan. En tercer i quart lloc se situen el Sudan del Sud (2,3 milions) i Birmània (1,1 milions, la majoria rohingyes).

 ??  ?? Un grup d’immigrants esperen rebre roba i menjar en un camp a prop de la ciutat de Bihac, a Bòsnia i Hercegovin­a.
Un grup d’immigrants esperen rebre roba i menjar en un camp a prop de la ciutat de Bihac, a Bòsnia i Hercegovin­a.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain