El Periódico - Català

Un activista identifica el policia que el va ferir l’1-O

Roger Español ► va rebre l’impacte d’una pilota de goma en un ull

-

El Centre per la Defensa dels Drets Humans Irídia va anunciar ahir que ha identifica­t l’agent de la Policia Nacional que va disparar la pilota de goma que va ferir a l’ull Roger Español a l’escola Ramon Llull de Barcelona durant el referèndum unilateral de l’1-O. Els advocats d’aquesta entitat i de l’afectat han presentat al jutjat que investiga el cas un informe pericial amb el resultat de l’anàlisi d’imatges captades durant l’operatiu policial. A més, han sol·licitat la imputació d’un subinspect­or del cos que es trobava a la zona i que no va impedir que es fessin dos trets més amb pilotes de goma mentre l’activista estava sent atès a terra.

L’escopeter ara identifica­t, l’UC563, ja va declarar com a imputat davant el jutge al novembre i va negar que es trobés al lloc d’on va sortir la pilota de goma que va ferir Español. El magistrat va prendre també declaració com a investigat­s a 10 policies més i dos caps d’unitat. Tots van negar que llancessin el projectil i només un es va situar a la vorera des d’on va partir el tret, tot i que va desmentir ser-ne l’autor.

L’advocada Anaïs Franquesa va explicar ahir que el procés per esbrinar qui va disparar «ha sigut difícil per la falta d’identifica­ció dels agents antiavalot­s i per la nul·la col·laboració del cos policial», ja que els comandamen­ts «no només van ordenar, van permetre i no van impedir els trets, sinó que n’han encobert l’autor». Només per a la visualitza­ció i l’anàlisi de les imatges, algunes de mitjans de comunicaci­ó i d’altres de gravades per ciutadans anònims,

Els Mossos i la Conselleri­a ►► d’Ensenyamen­t investigue­n una denúncia per lesions de la mare d’una alumna de 10 anys de l’escola Font de l’Alba de Terrassa contra una mestra que, assegura, va agredir la seva filla per haver dibuixat la bandera espanyola, amb el lema a la portada de l’àlbum de treballs del curs. La denunciant afirma que la professora va increpar la nena després que pintés la bandera, i quan aquesta es va asseure a la cadira, la mestra se li va acostar pel darrere, la va aixecar i la va tirar a terra, cosa que va fer que es donés un cop a l’esquena. Després, segons la mare, la va agafar per la samarreta, la va aixecar i la va fer fora de classe agafant-la pel coll. s’han invertit 1.800 hores.

Irídia va aconseguir a través d’aquesta tasca reduir a dos els escopeters que podrien haver disparat la pilota de goma que va ferir Español. Després d’examinar trets del vestuari, com la gorra penjada al cinturó, les gamberes o els guants, i amb ajuda d’un programa informàtic de mesurament­s corporals, el col·lectiu va aconseguir descartar un dels agents, per la qual cosa ara estan «convençuts» de saber qui és el policia que va ferir l’activista. Una dada determinan­t ha sigut que un dels agents era més alt que l’altre.

PEÇA CLAU Aquesta identifica­ció és clau per al procés penal. Els jutges tenen difícil determinar l’agent que dispara. Això és el que va passar en el cas d’Ester Quintana, que va resultar ferida en un ull per una pilota de goma durant la vaga del 14 de novembre del 2014. Dos mossos van ser jutjats, però van quedar absolts al no poder aclarir-se qui va disparar. Arran d’aquest succés, es va prohibir a la policia de la Generalita­t utilitzar aquests projectils.

Español, que està imputat per haver llançat una tanca de seguretat contra els agents, va avisar desafiador: «Si la repressió no para, nosaltres tampoc». I va afegir que el seu objectiu és «portar fins al final» la investigac­ió. «El que vull és que tota aquesta operació no acabi impune», va concloure.

 ??  ??
 ??  ?? Amb una fletxa vermella, l’agent de la policia que va disparar la pilota de goma a Roger Español.
Amb una fletxa vermella, l’agent de la policia que va disparar la pilota de goma a Roger Español.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain