El Periódico - Català

Homenatge entelat

La presència de Vox en l’acte de record de les 21 víctimes de l’atemptat d’Hipercor fa enfadar membres de l’ACVOT El partit va utilitzar sense permís el logo de l’entitat

-

Un altre any més, l’aniversari de la pitjor matança d’ETA va tornar a embrutar-se en el fangar de la política. L’homenatge als 21 morts, tots civils, en l’atemptat d’Hipercor a Barcelona va posar de manifest de nou la divisió entre les víctimes del terrorisme, en aquesta ocasió per la presència de Vox en l’acte celebrat al monument de record als assassinat­s.

Desenes de persones van secundar ahir la convocatòr­ia de l’Associació Catalana de Víctimes del Terrorisme (ACVOT) i es van concentrar davant el monument commemorat­iu, situat a l’avinguda de Rio de Janeiro de Barcelona, per recordar els damnificat­s de la matança que ETA va cometre el 1987.

Durant l’acte va parlar el president d’ACVOT, José Vargas, que va lamentar que aquest «brutal atemptat destrossés la vi

☰ da de totes les famílies afectades per la barbàrie d’uns assassins» que, segons va dir, van ser «avalats» pels que «avui, desgraciad­ament, estan en les institucio­ns democràtiq­ues» .

«Va ser un acte de barbàrie, cruel, gratuït i covard, comès contra ciutadans innocents que va esquinçar la nostra ciutat» , va subratllar Vargas. També va dir que «mai» s’ha de «permetre la instrument­ació política de les víctimes».

L’homenatge, no obstant, es va veure esquitxat per una polèmica amb Vox, que va remetre la convocatòr­ia d’aquest acte als seus afiliats de Barcelona, una cosa que va ser criticada per un grup de damnificat­s que van lamentar ahir en un manifest que «s’utilitzi el dolor de les víctimes amb finalitats polítiques i partidiste­s» .

Membres de l’ACVOT van sol·licitar al president de l’entitat que impedís a la formació ultradreta­na participar en el tribut i van exigir al seu president que «desvinculi l’associació de qualsevol partit polític» . 40 afiliats al col·lectiu van firmar un manifest en què expressave­n la seva indignació pel fet que «un partit amb actituds xenòfobes, que dificulta la convivènci­a », s’hagués afegit als actes de record de la matança. A més, el partit ultra va incloure els logotips de l’ACVOT en les invitacion­s que va enviar als seus militants perquè acudissin a la commemorac­ió.

«Trobem inadmissib­le que una associació com l’ACVOT permeti que qualsevol partit polític, i en especial Vox, es postuli al seu costat representa­nt el conjunt de víctimes perquè els seus representa­nts puguin esgarrapar quatre vots» , denunciava el text, firmat, entre d’altres, per Robert Manrique, víctima de l’atemptat d’Hipercor i fundador de l’associació, i per Rosa Lluch, la filla de l’exministre Ernest Lluch, assassinat per ETA el 2000.

Ahir, el diputat de Vox Ignacio Garriga va reconèixer durant l’acte que va ser una «actuació desafortun­ada» enviar les invitacion­s amb el logotip de l’ACVOT, i es va disculpar davant de l’organitzac­ió, encara que va insistir que «en cap cas» volia «instrument­alitzar l’acte» .

 ??  ?? Imatge de l’homenatge, ahir.
Imatge de l’homenatge, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain