El Periódico - Català

Bankia i CaixaBank ratifiquen els seus objectius tot i el BCE

Els presidents veuen els tipus baixos com una anomalia que no hauria de durar Goirigolza­rri i Gual descarten cobrar als particular­es pels seus dipòsits

-

L’anunci del Banc Central Europeu (BCE) que podria col·locar els tipus de referència en negatiu per primera vegada amenaça d’allargar la travessia pel desert de la banca, a la qual un preu del diner baix disminueix els ingressos que rep pels crèdits. Malgrat això, els presidents de Bankia, José Ignacio Goirigolza­rri, i CaixaBank, Jordi Gual, van descartar ahir variar els objectius principals dels seus plans estratègic­s. Els dos banquers, això sí, van afirmar que l’extraordin­ària situació de la política monetària no s’hauria de prolongar gaire.

En un curs de l’APIE i el BBVA, Goirigolza­rri va confirmar l’objectiu de pagar 2.500 milions als seus accioniste­s entre el 2018 i el 2020, dels quals l’Estat rebrà el 61%. En aquesta línia, va demanar a les autoritats bancàries que «fixin les regles» de capital de forma definitiva perquè la seva entitat pugui repartir el seu excés de solvència per sobre del nivell del 12% als seus propietari­s, una de les dues vies amb què preveu tornar ajuts a més de ferho amb els dividends.

L’executiu, això sí, va admetre per primera vegada que el banc podria reduir l’objectiu de benefici de 1.300 milions el 2020 que havia anunciat, però va recordar que pot complir la seva meta de pagament als accioniste­s malgrat això.

Al mateix fòrum, Gual també va confirmar que CaixaBank no modificarà el seu pla i va assegurar que l’entitat «ha demostrat en els últims anys la seva enorme capacitat de resistir els tipus baixos» gràcies a la diversitat dels seus negocis. El banquer català, però, va defensar que «els tipus negatius són una situació anòmala que no s’hauria de prolongar més en el temps» i per això va demanar

El banquer català no va voler ►► revelar si la seva entitat tornaria la seva seu de València a Barcelona si, com ha proposat Foment del Treball, la Generalita­t es compromet formalment a no prendre mesures contra l’ordenament jurídic. «No he de pronunciar-me sobre situacions hipotètiqu­es que no es podrien confirmar», va apuntar. que la seva possible prolongaci­ó sigui «puntual».

IMPENSABLE El problema dels tipus baixos per a la banca és que redueix els seus ingressos pel crèdit, però alhora «seria impensable» (va dir Goirigolza­rri) que el sector traslladi als seus clients minoristes els diners que li costa que el BCE els guardi els diners (el 0,4%). Els dos banquers, així, van rebutjar la possibilit­at de traslladar els tipus negatius als seus clients particular­s, és a dir, que no els cobraran pels dipòsits.

«Els tipus baixos ens agraden, però, no, els tipus negatius», va dir Goirigolza­rri després d’haver recordat que l’euríbor es troba per sota del 0% des del 2016 i malgrat que el Banc d’Espanya i el BCE afirmen que tenen un efecte neutre per al sector. Gual ha admès que tenen efectes negatius per a la banca (menys ingressos) i positius (fomenten el creixement i l’ocupació, cosa que redueix la morositat). «No sé quin efecte dominarà», ha apuntat després d’haver advertit que també poden provocar problemes a les entitats més petites per emetre capital.

 ??  ?? D’esquerra a dreta, Goirigolza­rri, president de Bankia; Huerta, de Mapfre, i Gual, de CaixaBank, ahir a Santander.
D’esquerra a dreta, Goirigolza­rri, president de Bankia; Huerta, de Mapfre, i Gual, de CaixaBank, ahir a Santander.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain