El Periódico - Català

Pla per prevenir la desatenció als fills

La xarxa de centres d’orientació a les famílies es quadruplic­a Els usuaris reben suport psicològic i educatiu

- ELISENDA COLELL BARCELONA

Cap pare neix ensenyat. De vegades, per l’estrès; d’altres, pel desassosse­c o per no saber quina porta obrir, hi ha qui pot optar per estripar el carnet de paternitat. Situacions que en casos extrems comporten fins i tot una intervenci­ó institucio­nal. A Catalunya hi ha ocasions en què la Generalita­t ha d’actuar retirant la custòdia, per exemple en casos de desatenció parental. Per prevenir qualsevol cas de maltractam­ent i ajudar els pares a tenir més eines educatives, el Govern ha impulsat un pla pilot amb què finança 21 centres d’ajuda que oficialmen­t es denominen Servei d’Orientació i Acompanyam­ent a les Famílies (SOAF). Fa tres anys, només algunes entitats amb escassos fons econòmics oferien aquest suport.

En total, els SOAF van atendre l’any passat 2.367 famílies. Una és la de la Matilde, una dona que no vol revelar el seu nom real. Fa uns quants mesos va descobrir que la seva filla s’autolesion­ava a casa tallant-se les venes. «Vaig veure les fulles amb sang a sota del llit i ho vaig relacionar amb les ferides que tenia als braços», relata. Ja feia mesos que la seva filla li demanava no anar a classe. Havia desenvolup­at fòbia al sistema escolar. Aquesta mare reconeix que estava «desbordada» i no sabia on demanar ajuda.

En la Fundació Marianao va començar a descobrir com acompanyar i ajudar la seva petita. Tot i que també es va adonar que el seu marit no estava a l’altura. «Es va desentendr­e de la ca

sa, dels fills; estava sola davant de tot», recorda aquesta dona treballado­ra. «He après a no ser tan negativa ni tan exigent; intento recolzar-la més en el que li agrada», assegura la mare. Ella ha après, entre altres coses, a calibrar els càstigs i els esbroncs; també ha rebut recolzamen­t psicològic de la fundació. «He començat a dedicar-me temps a mi; participo en alguns tallers que fan aquí, en l’entitat», explica amb un somriure. «Costa demanar ajuda, però a nosaltres ens va servir». La seva filla ara va tornant a classe amb ajuda psicològic­a. La mare ha descobert que també necessita un espai per a ella. Ja pràcticame­nt estan donades d’alta del servei.

800.000 EUROS El 2014 eren cinc els SOAF que a tot Catalunya comandaven diverses oenagés de manera voluntària i sense aportació pública: Marianao (Sant Boi de Llobregat), Trinijove (Barcelona), Projecte i Vida (Vic), el Casal dels Infants al barri de la Mina (Sant Adrià de Besòs) i Cassià Just (Cornellà de Llobregat). Ara, després del recolzamen­t de la Generalita­t, ja són 21 unitats, finançades en total amb 800.000 euros des de fa dos anys. Es tracta d’un «pla pilot», en paraules del secretari general de protecció social del Govern, Francesc Iglesias, pronunciad­es en un congrés de la Fundació Pere Tarrés. Cobreixen 10 comarques i 11 ciutats, tot i que encara queden moltes zones per atendre.

SALUT MENTAL El resultat és que gairebé el 25% dels casos han acabat derivats a centres ambulatori­s de salut mental. En la majoria de situacions, el pacient és el menor, però també hi ha pares que requereixe­n aquests serveis psicològic­s. Només en un 7% dels casos s’ha practicat mediació i, en canvi, més de la meitat pateixen algun tipus de pobresa, perquè han sigut traslladat­s als serveis socials de les seves localitats.

CRISIS D’ADOLESCÈNC­IA Els que truquen a la porta d’un SOAF ho fan per motius molt diferents. «Normalment acostuma a ser en moments de crisi, de canvis, especialme­nt quan els nens comencen l’adolescènc­ia», explica Sara Escudero, psicòloga d’aquesta unitat a Sant Boi de Llobregat, que l’any passat va atendre 361 persones. Entre alguns dels serveis hi ha el recolzamen­t terapèutic, l’educatiu, la formació en parentalit­at positiva i tallers de creixement personal.

Tenen llista d’espera, especialme­nt de famílies que viuen a ciutats on no hi ha aquest re

curs, com ara Gavà, Viladecans i Castelldef­ells. Aquesta treballado­ra atén majoritàri­ament les famílies en teràpies psicològiq­ues i grupals, tot i que també disposen d’una educadora social. Fa gairebé 10 anys que està en aquesta unitat, que durant molt temps es va sostenir amb voluntaris. «Veiem de tot», explica. Tot i que la majoria de casos que atenen són famílies derivades per les escoles o els centres dels serveis socials de la ciutat.

CONTROL MASCLISTA «Molts pares es pensen que el problema es troba en els seus fills, però a poc a poc afloren els problemes de les parelles i la parentalit­at», assegura. Per exemple, un cas que els va arribar d’un institut perquè un adolescent feia uns quants mesos que tenia un comportame­nt estrany, molt distret. «Va resultar que la mare estava sotmesa a un control brutal per part del seu marit; no podia fer res sense el seu consentime­nt; fins i tot li revisava el mòbil cada dia i decidia si podia sortir de casa». Situacions com aquestes afecten els menors, però en realitat el problema rau en la família. Ara, la mare està començant a adonar-se dels mals de tot aquest control i es planteja la separació per al seu benestar.

En ocasions, els usuaris són pares molt joves, dones que es queden embarassad­es en l’adolescènc­ia i a qui falten eines, sobretot educatives, per relacionar-se i educar els seus fills. «No passa res per demanar ajuda i intentar acompanyar de la millor manera que puguem», assegura aquesta psicòloga, que opta sempre per escoltar, donar consells i recomanaci­ons. «Imposant un criteri no ajudarem en res; es tracta que les famílies sàpiguen veure el que està fallant i ajudar-los a trobar una solució pactada entre ells», aclareix.

 ??  ?? Teràpia de grup sobre família a la Fundació Marianao de Sant Boi.
Teràpia de grup sobre família a la Fundació Marianao de Sant Boi.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain