El Periódico - Català

‘Undergroun­d’ al MNAC

Una exposició ret homenatge als autors de la trencadora revista ‘El Víbora’, nascuda fa 40 anys Obres de Nazario, Gallardo i Max, entre altres, proven la seva rellevànci­a artística i històrica

-

El número especial del cop d’Estat va demostrar una insòlita reflexió

irònica sobre el que va passar el 23-F

S’havia de dir Goma-3, fins i tot ja estava feta la prova de la primera portada, dibuixada per Nazario, però a finals de 1979 algú del ministeri va cridar l’editor Josep Maria Berenguer i el va avisar que potser no era gaire bona idea, en un moment tan sensible pels atemptats d’ETA, que aquella nova revista per a adults, que portava el subtítol de Comix para supervivie­ntes i que arribaria als quioscos el desembre d’aquell any, evoqués l’explosiu. En aquella incipient democràcia no va ser censura, aquell grup de joves autors que l’havien de fer realitat, la majoria sorgits de la contracult­ura a la Barcelona dels 70 –Nazario, Roger, Isa Feu, Marta Guerrero, Laura Pérez Vernetti, Mariscal, Gallardo, Pons, Martí, Carratalá, Montesol, Ceseepe, Max, Ca

longe, Jaime Martín i Pamies– no ho haurien acceptat. Però sí, van canviar el nom i va néixer El Víbo

ra. I van entrar en la llegenda del còmic. Ara, 40 anys després del seu naixement, revista i creadors reben un homenatge acurat i merescut en forma d’exposició en un dels temples de l’art català, el MNAC. El Víbora. Comix contracult­ural,

que es podrà veure del 21 de juny fins al 29 de setembre i reuneix 100 portades, 38 obres originals, fotografie­s i documentac­ió, està comissaria­da per Antoni Guiral i el conservado­r del museu Àlex Mitrani. «Va ser una revista que va trencar motllos, feta pels autors, com sempre deia el desaparegu­t Berenguer, que escrivien i dibuixaven collectiva­ment. Van recollir l’esperit de l’undergroun­d, clandestí i provocador, de revistes dels últims anys del franquisme com

Star o El Rrollo enmascarad­o –explica Guiral–. El 1979, ja a la Transició, hi havia necessitat d’explicar coses, els autors volien explicar les seves històries amb llibertat, reflectien el que passava al carrer, amb ironia, amb paròdia i amb costumisme. Va arribar a vendre entre 40.000 i 50.000 exemplars al mes».

Havien recollit el testimoni del comix, la historieta contracult­ural i alternativ­a nord-americana dels 70, que trencava amb el còmic comercial. Van ser autors transgress­ors que van crear personatge­s també transgress­ors: subversius, marginats, llibertari­s, transvesti­ts, gais o drogoaddic­tes... Des de Nazario, amb la seva detectiu trans, Anarcoma, que recorria els baixos fons del Barri Xino i ara llueix seductora en un original de la mostra, al quinqui canalla Makoki, que la mira des d’un altre plafó, creat per Juan Mediavilla i un Miguel Gallardo que apareix en una foto, assegut a terra al Rastro madrileny intentant vendre’n exemplars.

VIDA NOCTURNA Més enllà de les anècdotes de llibertina­tge i vida nocturna esbojarrad­a que va acompanyar aquell grup de creadors, van desenvolup­ar un compromís sociològic i polític i una crítica de la societat que van demostrar amb escreix treient al cap de pocs dies del 23-F un número especial mític del cop d’Estat de 1981, que al MNAC recorden dibuixos de Max i Isa Feu, i que fins i tot va portar una historieta del nordameric­à Gilbert Shelton. «No es van quedar acollonits com molts altres, sinó que van mostrar una reflexió irònica i sardònica sobre el que va passar, una cosa que cap altre mitjà de premsa o comunicaci­ó va tenir nassos de fer», admira Guiral, que admet que avui, «en aquesta època d’una correcció política tan estúpida, una revista com El

Víbora tindria molts problemes». Destaca «la qualitat artística i

extraordin­ària» d’uns autors que, apunta Mitrani, després d’aquella època, alguns van seguir al còmic, altres es van decantar pel disseny, com Mariscal, per la il·lustració o per vessants més pictòrics, com Montesol o Roger Subirachs, fill de l’escultor, de qui assenyala en una paret de la mostra una gran tela acrílica de 1987, amb referèncie­s a Mondrian i Pollock. «És art amb majúscules que dialoga amb la tradició de les avantguard­es. Són artistes d’avantguard­a que van vehicular la seva obra via publicacio­ns de còmic», considera el conservado­r.

La revista, que es va deixar de publicar el 2004, havia nascut gràcies al fet que l’editor Josep Toutain li va deixar els diners necessaris a Berenguer, que molt aviat va fundar Ediciones La Cúpula, que avui capitanege­n l’històric editor Emili Bernárdez i Natalia Mosquera, encara amb alguns grans autors internacio­nals fidels que van passar per les pàgines de la revista com Robert Crumb, Shelton o Peter Bagge.

La mostra, pensada per a tota mena de públic, deixa constància de les senyes d’identitat d’El

Víbora: la lluita contra l’ordre i el poder establert, fos polític, econòmic o cultural, ser una historieta bàsicament urbana, amb la ciutat de Barcelona com a escenari, sobretot els seus baixos fons. I també l’oferir una visió del sexe lliure, desinhibid­a i sense tabús, lúdica i lúbrica. Exemple d’això és una lliçó pràctica i explícita en vinyetes de com fer un cunnilingu­s, una obra d’Isa Feu, o els originals protofemin­istes de diverses historiete­s de Laura Pérez Vernetti o Marta Guerrero.

La mostra sorgeix d’una nova col·laboració del Còmic Barcelona amb el museu que dirigeix Pepe Serra, que insisteix a fer caure les etiquetes d’alta i baixa cultura i continua apostant per una línia de treball per portar el còmic al mig per diferents vies: exposicion­s, editant còmics lligats al centre de la ciutat (com Gòtic, que tindrà continuïta­t) amb sinergies amb estudiants de l’Escola Joso o incorporan­t nous fons d’historieta a la col·lecció.

La transgress­ió, la subversió, la crítica, la llibertat

sexual i l’àmbit urbà van ser les seves senyes d’identitat

 ??  ?? Gairebé 100 portades d’‘El Víbora’, ahir a la mostra del MNAC. A la dreta, original de la primera portada, obra de Nazario. A sota, original de Max per a la portada número 13, del 1980.
Gairebé 100 portades d’‘El Víbora’, ahir a la mostra del MNAC. A la dreta, original de la primera portada, obra de Nazario. A sota, original de Max per a la portada número 13, del 1980.
 ??  ?? RICARD CUGAT
RICARD CUGAT
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain