El Periódico - Català

Sánchez tanca la porta a ministres de Podem El president Dona per perdut

es planta davant Iglesias i només li oferiria càrrecs intermedis al Govern el suport d’UPN per l’avanç del PSOE cap a la presidènci­a navarresa

- IOLANDA MÁRMOL MADRID

Pedro Sánchez se’n va anar ahir al Consell Europeu a Brussel·les sense una resposta de Pablo Iglesias a la seva oferta de cedir-li llocs intermedis de l’Administra­ció a canvi del seu suport en la investidur­a. Fonts governamen­tals asseguren a aquest diari que el president en funcions «no es mourà» d’aquesta proposta i que el podemista pot oblidar-se d’obtenir carteres ministeria­ls. Des d’aquesta determinac­ió, la Moncloa intenta pressionar els morats demanant-los una resposta que els resulta especialme­nt complicada: si cedeixen, no poden anotar-se cap triomf i temen ser escombrats pel PSOE en quatre anys de legislatur­a. Si s’enroquen, corren el risc de quedar davant l’opinió pública com uns dirigents obsessiona­ts pel poder. Mentrestan­t, a Navarra es confirma el que s’esperava i Geroa Bai s’emporta la presidènci­a del Parlament, cosa que prefigura un Executiu regional del PSOE i el cop de porta d’UPN a la investidur­a a Madrid, a més de generar soroll de fons en les dretes.

«El president no cedirà ministeris encara que Iglesias s’empenyi», expliquen fonts governamen­tals, que admeten que ara la pilota és a la teulada morada i només han de forçarlo a respondre en públic si recolzaria Sánchez a canvi de càrrecs intermedis. La tàctica de pressió la va posar en marxa ahir la vicepresid­enta en funcions, Carmen Calvo, quan va recordar l’oferta plantejada i va reclamar una resposta. «O construeix­es o destrueixe­s; o cooperes o et con

verteixes en un obstacle», va assenyalar, després d’assegurar que el Govern està «esperant» que els podemistes es pronunciïn. Ha preferit no parlar de noms ni de càrrecs concrets, però sí que ha confirmat que cedirien «responsabi­litats administra­tives importants» a Podem per tal d’aconseguir el seu recolzamen­t a la investidur­a, previsible­ment al juliol.

Iglesias, lluny de reclamar que les negociacio­ns es retransmet­in en directe, com va fer el 2016, es manté ara en silenci i imposa una lògica de negociació secreta que, creu, juga al seu favor. No vol aparèixer davant l’opinió pública com un líder amb set de poder, obcecat per entrar al Consell de Ministres. El PSOE juga amb aquesta carta, que troba ressò en les fallides converses de governabil­itat del passat, quan Iglesias va rebre severes crítiques per haver exigit la vicepresid­ència i el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI).

NEGOCIAR EN SECRET Amb aquest record a la retina, els morats són reticents a donar una resposta oberta i continuen reclamant conversar en privat per «protegir» el diàleg. En aquesta línia, la portaveu podemista, Irene Montero, va dir ahir que està convençuda que Sánchez «no defraudarà» ni «trairà» els qui desitgen un Govern d’esquerres, informa Miguel Ángel Rodríguez.

A ningú se li escapa que no els ha agradat la proposta de Sánchez, però tampoc es poden permetre un exabrupte públic. Necessiten demostrar que l’aliança és possible i que, si no arriba encara, no és perquè exigeixin més càrrecs, sinó perquè

Iglesias demana discreció perquè no vol aparèixer com un dirigent amb set de poder

L’escenari navarrès prefigura un govern regional socialista amb la possible abstenció d’EH Bildu

Sánchez evita comprometr­e’s amb polítiques veritablem­ent progressis­tes.

No ho tenen fàcil per recular, perquè van basar tota la campanya en la tesi que votar-los era «útil» perquè forçarien una coalició que escoraria el PSOE a l’esquerra. «Pablo [Iglesias] s’arriscarà fins al final. Aquest joc ell el fa molt bé. Creu que li donarà una lliçó a Pedro [Sánchez] i que en la segona votació l’obligarà a negociar», opina un dirigent d’Unides Podem. La idea de forçar un altre intent al setembre cobra força entre els qui creuen que una primera investidur­a fallida al juliol desgastari­a Sánchez i permetria a Iglesias pressionar amb més força després de l’estiu.

LA DRETA PROTESTA Amb aquest mar de fons, ahir es van confirmar els pronòstics a Navarra. Un pacte d’última hora entre socialiste­s i nacionalis­tes va donar la presidènci­a del Parlament a Unai Hualde, de Geroa Bai. EH Bildu entra a la Mesa de la cambra tot i que sense el recolzamen­t del PSOE, que ha votat el seu propi candidat. L’escenari prefigura que hi podria haver un govern regional socialista encapçalat per María Chivite, una cosa que impossibil­itaria, de facto, el recolzamen­t d’UPN a la investidur­a de Sánchez, ja que els navarresos només estaven disposats a recolzar-lo si obtenien l’Executiu navarrès.

L’acord ha provocat el previsible enrenou en la dreta. El president del PP, Pablo Casado, va acusar Sánchez d’estar disposat a cedir qualsevol cosa per seguir a la Moncloa i va jutjar el pacte com un «pagament a l’independen­tisme». El líder de Ciutadans, Albert Rivera, va retreure al PSOE el pacte per «boicotejar el constituci­onalisme» i «associar-se amb els batasunes».

 ??  ?? Els Reis, al costat de les seves filles i de Pedro Sánchez, en un acte al Palau Reial coincidint amb el cinquè aniversari del regnat de Felip VI, ahir a Madrid.
Els Reis, al costat de les seves filles i de Pedro Sánchez, en un acte al Palau Reial coincidint amb el cinquè aniversari del regnat de Felip VI, ahir a Madrid.
 ?? EFE / BALLESTERO­S ??
EFE / BALLESTERO­S

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain