El Periódico - Català

Torra, als Mossos: «Les llibertats estan per sobre de tot»

► El president al·ludeix al procés en la graduació de la primera promoció de policies en set anys

-

Quim Torra estava acabant un discurs de sis minuts i mig dedicat als 454 nous agents dels Mossos d’Esquadra i els 350 policies locals que ahir es van graduar a l’escola de policia. Ja havia entrat en el tram final, amb mostres d’agraïment als nous policies i les seves famílies, i començava a semblar possible que en un acte dels Mossos encapçalat pel president de la Generalita­t no hi hagués al·lusions al procés. Ho semblava, però no ho va ser. La postil·la procesista de Torra va arribar després dels agraïments: «Recordeu sempre que per damunt de tot hi ha les llibertats civils i democràtiq­ues, valors dels quals a partir d’avui vosaltres en sou els seus garants».

Seria una frase sense més importànci­a si no fos perquè, per a Torra, qui ataca les llibertats civils i democràtiq­ues és l’Estat i,

en concret, la justícia espanyola. També perquè al demanar als nous mossos que «recordin sempre» que no hi ha res que estigui «per sobre» de les llibertats democràtiq­ues, el que suggereix és que la resta d’ordenament­s jurídics (els de la justícia espanyola, s’entén) estan per sota, la mateixa premissa que va portar la policia catalana a l’ull de l’huracà judicial amb el referèndum unilateral de l’1-O.

El nou cap dels Mossos, Eduard Sallent, nomenat sota la sospita que havia sigut elegit pel seu perfil independen­tista, va voler deixar clar fa dues setmanes que tot el que digui un jutge «és sagrat» i que la seva obsessió serà la de tractar que els Mossos es quedin al marge de la política. Però Torra sempre té uns altres plans, que passen per situar la policia catalana al mig de la política.

En contraposi­ció al president de la Generalita­t: el final del discurs que va fer Pol Romero, el mosso que va intervenir en nom dels 800 que s’incorporen al servei. Es va acomiadar afirmant això a la ciutadania: «Al carrer, defensarem els vostres drets». Res més.

REACCIÓ DISPAR L’afegitó final de Torra va ser rebut pels familiars que havien assistit a l’acte de graduació dels seus parents amb divisió d’opinions. Hi eren els que van aplaudir i els que van deixar les mans quietes. I motius per aplaudir en tenia tothom: els seus éssers estimats eren a pocs segons de ser oficialmen­t policies després d’un llarg període de formació. I, no menys important, amb les paraules del president finalitzav­a un acte de gairebé dues hores celebrat sota un sol de justícia. Tot i així, la meitat dels presents no va aplaudir.

Torra a banda, els 800 nous agents, poc abans de les 12.00 hores, van llançar la seva gorra a l’aire component una imatge que feia set anys que no es veia a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC), una bona notícia per a un cos policial tenallat per la falta d’efectius. I després d’aquest gest tradiciona­l, com era costum, es van desencaden­ar les abraçades i les mostres de joia.

RECORD PER A FORN El conseller d’Interior, Miquel Buch, va destacar que aquesta nova promoció de mossos serà recordada per ser la que es va graduar l’any en què la policia autonòmica commemorav­a el tricentena­ri de l’embrió del cos català. Buch, com Torra, va tenir paraules de record per a Joaquim Forn, el seu antecessor en el càrrec, que és en presó preventiva des de fa un any i mig per l’1-O, perquè hauria d’haver sigut ell «qui hauria d’estar avui aquí», va indicar.

El curs de formació bàsica per a policies 2018-2019 es va iniciar amb 893 alumnes, dels quals 804 es van llicenciar ahir. Dels 454 mossos nous, 130 s’integraran inicialmen­t a la regió de Barcelona, un centenar a la de Girona, 77 a la de Tarragona, 59 a la regió metropolit­ana del sud de Barcelona, 31 a la de les Terres de l’Ebre i 26 a la regió metropolit­ana del nord de Barcelona.

 ??  ?? Els 804 nous policies celebren la seva graduació , ahir.
Els 804 nous policies celebren la seva graduació , ahir.
 ??  ?? El president Quim Torra i el conseller Miquel Buch, en la graduació dels nous mossos, ahir.
El president Quim Torra i el conseller Miquel Buch, en la graduació dels nous mossos, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain