El Periódico - Català

París torna a capturar l’etarra Ternera quan anava a quedar lliure

La justícia francesa ► reté l’excap d’ETA després de deixar-lo lliure sota vigilància La fiscalia ordena ► traslladar-lo a la DGSI mentre es tramita l’entrega a Espanya

-

Hores després que un tribunal de París ordenés la seva posada en llibertat, la fiscalia francesa va frenar ahir la sortida de la presó de l’històric dirigent d’ETA José Antonio Urrutikoet­xea, àlies arrestat el 16 de maig passat als Alps francesos després de 17 anys en la clandestin­itat.

Ternera va ser traslladat a dependènci­es de la Direcció General de Seguretat Interior (DGSI) per comunicar-li l’euroordre d’extradició cursada per l’Audiència Nacional perquè sigui jutjat per l’atemptat de la casa caserna de Saragossa el 1987.

Fonts judicials van indicar a Efe que aquesta notificaci­ó se li farà en un termini màxim de 48 hores, i que després compareixe­rà davant la sala d’instrucció del Tribunal d’Apel·lació de París, que decidirà si torna a la presó o surt en llibertat.

ALLIBERAME­NT FUGAÇ La decisió d’alliberar-lo sota control judicial havia sigut adoptada ahir al matí pel Tribunal d’Apel·lació de París (en contra de l’opinió de la fiscalia) després d’analitzar el recurs interposat per Josu Ternera al seu ingrés a presó provisiona­l, i va semblar sorprendre el mateix detingut i els seus fills, Egoitz i Irati, que es van abraçar emocionats a la sala on es va celebrar la vista. «Va ser molt emotiu», va dir a la premsa Egoitz Urrutikoet­xea, després de saludar una sentència judicial que, segons la seva opinió, «ha tingut en compte la situació política al País Basc».

Josu Ternera va ingressar el 17 de maig passat a la presó parisenca de la Santé, on estava sota observació mèdica pels problemes de salut que arrossega des de fa anys i que, segons el mateix detingut, es van agreujar tant les setmanes anteriors al seu arrest que va arribar a perdre fins a vuit quilos de pes.

De fet, quan la policia francesa, en col·laboració amb la Guàrdia Civil, el va localitzar al pàrquing de l’hospital de Sallanches, havia de ser operat de la pròstata. «El seu estat de salut és incompatib­le amb la detenció», va esgrimir davant la premsa Laurent Pasquet-Marinacce, advocat de la defensa, que, no obstant, va descartar que la decisió del tribunal es recolzés en aquest motiu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain