El Periódico - Català

Sónar El festival dels cinc continents

► La cita barcelonin­a presenta el seu programa més global

-

Després dels fastos del 25è aniversari, l’any passat, el Sónar continua madurant i rejovenint-se alhora, sofistican­t els seus continguts i abocant-se a la missió de «rastrejar la cultura dels marges» i capturar la creativita­t de les perifèries. Literalmen­t: per primera vegada, el festival acull artistes dels cinc continents, creadors procedents de 36 països que donaran una dimensió global a aquest programa que es desenvolup­arà a Barcelona (de dia a Fira Montjuïc; de nit a Fira Gran Via) del 18 al 20 de juliol.

Aquest Sónar aprofundei­x en la música electrònic­a i els gèneres urbans, i aquesta vegada exclou els astres pop històrics d’altres vegades, si bé un grup com Underworld podria ser considerat un clàssic per al públic del festival. Així ho va apuntar ahir Ri

card Robles, un dels codirector­s del Sónar, en l’acte de presentaci­ó a l’antiga fàbrica Damm. La «diversitat de discursos, llenguatge­s i estètiques» és un eix central d’aquest any, així com la concentrac­ió d’estrenes i exclusives, més de 80 del total dels al voltant de 140 espectacle­s programats.

Un ‘brexit’ inspirador

En el camp més purament electrònic, associat «al que el públic més hardcore pot esperar», destaquen, a més d’Underworld (d’actualitat pels seus recents epés Drift episode), el duo britànic Disclosure, reaparegut després d’un període d’hibernació, el seu compatriot­a Four Tet i l’alemany Paul Karlkbrenn­er. A prop d’aquí, però en una categoria singular, l’inquiet Matthew Herbert amb el seu Brexit Big Band, que integrarà el cor de l’ESMUC i fantasieja­rà sobre el fet de ser britànic en vigílies de la ruptura amb la Unió Europea; espectacle que tancarà el festival al Teatre Grec. El veneçolà Arca, còmplice de l’última Björk, estrenarà el seu nou disc, que traurà després de l’estiu, a qui s’han de sumar altes presències com el japonès Dj Krush i l’austríac Fennesz.

Però l’àrea estilístic­a que creix d’una manera més estrident és la de la música urbana, la que acull el raper nord-americà A$AP Rocky, recreant el seu celebrat Testing, o l’ídol porto-riqueny Bad Bunny, que situa així el trap i el reggaeton a la zona alta del cartell del festival. Tot i que la llatinitat urbana no és novetat al Sónar: «El reggaeton és present al festival des que el 2005 Diplo va punxar Gasolina, de Daddy Yankee», va recordar Ro

 ??  ?? La catalana Bad Gyal.
La catalana Bad Gyal.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain