El Periódico - Català

Macron desmenteix que recolzi la línia de Rivera

El líder de Cs encaixa un revés ‘diplomàtic’ després d’afirmar que París avala els seus pactes amb Vox L’Elisi nega aquest suport i indica que els dos polítics no parlen des del maig

- IOLANDA MÁRMOL MADRID JUAN RUIZ SERRA BRUSSEL·LES

Quan Pedro Sánchez va convocar l’avançament de les eleccions generals per abans de les autonòmiqu­es i municipals, tenia clar que el Govern central no es negociaria fins que s’aclarissin els pactes autonòmics. El mateix tauler, dues jugades. Aquella tesi s’ha imposat i els acords territoria­ls comencen a prefigurar el mapa de recolzamen­ts de la investidur­a. D’acord amb les últimes aliances, el candidat no podrà comptar amb l’abstenció de Coalició Canàries (CC) ni d’Unió del Poble Navarrès (UPN), cosa que deixa la seva reelecció en mans d’ERC i EH Bildu.

El PSOE acaricia amb els dits dues presidènci­es regionals que significar­an, de facto, quatre diputats menys en la votació de la investidur­a de Sánchez. Els socialiste­s canaris van arribar ahir a un acord programàti­c amb Nova Canàries, Sí Podem i Agrupació Socialista de La Gomera (ASG) que posa fi a 26 anys de mandat de CC. El nou cap de l’Executiu canari serà Ángel

Víctor Torres, que va guanyar les eleccions però ha necessitat conquistar un recolzamen­t heterogeni per poder imposar-se a la suma de CC, el PP i Cs. Finalment, el diputat Casimiro Curbelo (ASG) va inclinar la balança cap a un govern progressis­ta amb el qual Sánchez guanya poder territoria­l, però perd definitiva­ment l’estreta esperança de comptar amb el suport dels regionalis­tes per a la investidur­a.

El pacte aconseguit dimecres a Navarra, que atorga la presidènci­a del Parlament a Geroa Bai i obre les portes de l’Executiu a la socialista María Chivite, tanca dos recolzamen­ts claus més per a Sánchez, els d’UPN.

Amb el PP i Cs enrocats en el rebuig del candidat socialista, el futur de la investidur­a quedaria en mans d’ERC (15 diputats) i EH Bildu (4). Amb una de les dues abstencion­s en tindria prou. Sánchez no es planteja negociar amb els independen­tistes bascos i ni tan sols els ha cridat a la ronda de converses jutn amb la resta de partits. El diputat de Bildu Oskar Matute ja ha advertit que qui vulgui comptar amb els vots de Bildu «haurà de parlar» amb ells i ha plantejat la derogació de la reforma laboral i la llei mordassa com a claus.

CONTACTES FRUCTÍFERS Les negociacio­ns sí que semblen evoluciona­r entre el PSOE i ERC. El portaveu, Gabriel Rufián, i la socialista Adriana Lastra han mantingut una nova reunió i els republican­s es mostren disposats a no bloquejar la investidur­a, tot i que remarquen que no donaran cap xec en blanc. Els independen­tistes catalans es plantegen coordinar el seu vot amb el d’EH Bildu en virtut

Pedro Sánchez PRESIDENT DEL GOVERN «La responsabi­litat del PP i Cs, com a partits que es diuen d’Estat, seria no bloquejar la investidur­a»

de l’acord de col·laboració que mantenen les dues formacions.

Amb aquests recursos, Sánchez avança cap a una investidur­a prevista per al juliol però encara sense data i sense acord amb Podem. La reunió entre el candidat i Pablo Iglesias, dilluns passat a la Moncloa, no va anar bé. El president del Govern va traslladar al líder de Podem que només contemplav­a la incorporac­ió de membres del partit morat en llocs intermedis, en cap cas en el Consell de Ministres. Per Iglesias, que mira més alt i vol fer valer els seus 42 diputats, no és suficient. Les seves posicions estan ara mateix molt lluny de trobar-se, però Sánchez és optimista: creu que al final Podem assumirà que no pot anar més enllà i pactarà amb el PSOE.

SOCI PREFERENT «Podem és el nostre soci prioritari. Els hem traslladat com definim nosaltres el Govern de cooperació i esperem comptar amb el seu recolzamen­t», va dir ahir el cap de l’Executiu a Brussel·les, just abans de començar el Consell Europeu per al repartimen­t de les institucio­ns comunitàri­es.

A la dreta del PSOE, no hi ha cap pacte d’investidur­a possible amb el PP i Cs. Tot i així, el president no abandona la seva apel·lació a tots dos perquè s’abstinguin, un pas que, si es produís, faria innecessar­i el recolzamen­t dels morats. En el PSOE donen per fet que Pablo Casado i Albert Rivera hi votaran en contra, però continuen reclamant «responsabi­litat» als dos dirigents, entre altres coses, per burxar en les seves contradicc­ions i construir un relat en què Sánchez no ha tingut més remei que acudir als grups minoritari­s perquè «Espanya tingui un Govern com més aviat millor».

 ??  ??
 ?? EFE / STEPHANIE LECOCQ ?? El president Pedro Sánchez, a Brussel·les, ahir.
EFE / STEPHANIE LECOCQ El president Pedro Sánchez, a Brussel·les, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain