El Periódico - Català

Oci solidari i educatiu

Donatius de particular­s permeten que molts menors sense recursos disfrutin a l’estiu de casals i colònies La Fundació Pere Tarrés i Fundesplai obren la temporada

-

☰ Desenes de milers de nens i joves acaben aquesta setmana les classes i s’endinsen en el lleure estival amb una finalitat educativa i solidària. Arrenquen les activitats d’estiu, casals d’estiu i colònies majoritàri­ament, que no només els acosten a la natura, sinó també a la solidarita­t i l’empatia. I per a les famílies que no tenen recursos per costejar-se un estiu diferent hi ha beques –gràcies a l’ajuda de donants anònims, empreses i institucio­ns– que es poden sol·licitar a través dels principals majoristes del sector de l’oci infantil estival.

Un dels gegants del sector, la Fundació Pere Tarrés, organitza colònies i casals d’estiu per a més de 34.000 menors, el 35% del total de nois i noies que participen cada any a Catalunya en activitats de lleure estival organitzad­es. El Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans de la Fundació Pere Tarrés desenvolup­a 450 activitats aquest estiu.

«Els pares cada vegada estan més preocupats per oferir als seus fills i filles una educació al més complement­ària possible. I l’estiu és el moment en què es poden treballar habilitats diferents del currículum escolar», indica Albert Riu, portaveu de la Fundació Pere Tarrés. Aquesta entitat estrena aquest estiu colònies d’art, cine i futbol. en anglès (esports aquàtics, d’aventura i hípica). Per Riu, aquest any un dels objectius més importants de les seves activitats és «la promoció dels hàbits saludables».

I per a les famílies que prefereixe­n tenir aquests dies els seus nens a prop de casa estan els casals d’estiu, les estades dels quals solen ser més curtes. La Pere Tarrés té com a eix temàtic aquest any el circ. «Els participan­ts podran endinsar-se en el món del circ amb la col·laboració de Circ Raluy Legacy i reconstrui­r un espectacle treballant la cooperació i el treball en equip», asseguren en la fundació.

Fundesplai, un altre dels grans organitzad­ors d’activitats d’estiu per a nens i nenes, ofereix 72.000 places (un mateix menor pot utilitzar diverses places en diferents activitats) a partir d’aquest cap de setmana. «Aquest any totes les nostres activitats se centren en el contacte amb la natura i treballar els valors, però també ens centrem a fomentar la igualtat de gènere i la violència zero, amb el lema

a les samarretes», explica Josep Maria Valls Hausmann, portaveu de Fundesplai, que uneix 115 esplais.

Aquesta associació lúdica aconfessio­nal destaca, entre moltes altres activitats, el voluntaria­t ambiental, camps de treball en què joves de 13 a 17 anys realitzen activitats com «preparar un camp perquè hi pugui pasturar el bestiar o construir casetes per a les abelles». «Al final no són unes vacances, sinó activitats amb un interès educatiu, en què es fomenta l’amistat i l’autonomia», afegeix el portaveu de Fundesplai.

Tant la Pere Tarrés com Fundesplai fomenten la participac­ió del màxim nombre de menors possible, inclosos aquells les famílies dels quals no tenen diners. Per fer-ho, recullen donatius i fomenten beques amb recursos propis. El 10% dels participan­ts en les activitats de Fundesplai estan becats.

Fundesplai i Pere Tarrés afavoreixe­n la recollida de donatius des de les seves pàgines web. S’agraeix qualsevol quantitat. Tot i que el rècord l’ostenta una dona que aquest any ha entregat 10.000 euros a la Pere Tarrés perquè molts nens disfrutin i aprenguin aquestes vacances.

 ??  ?? i nenes practiquen periodisme en unes colònies a Vilanova de Sau.
i nenes practiquen periodisme en unes colònies a Vilanova de Sau.
 ??  ?? d’estiu de la fundació.
d’estiu de la fundació.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain