El Periódico - Català

Un final de curs accidentat

-

El curs s’acabarà en molts centres de secundària catalans sense que els alumnes puguin rebre les notes per escrit, després del col·lapse, iniciat ja a començamen­ts de mes i que encara no s’ha solucionat, de la plataforma informàtic­a Esfera, una aplicació dissenyada i gestionada per una empresa externa al Departamen­t d’Educació. Que alguna cosa no funcionava en aquest programa que per primera vegada han utilitzat els professors dels instituts va començar a veure’s la primera setmana de juny. No sembla que la reacció d’Educació, que aquest dilluns va limitar l’accés al sistema als membres de l’equip directiu i des dels mateixos centres en un intent d’encarrilar el col·lapse, hagi sigut prou àgil. Però al marge de quina ha sigut la resposta a les incidèncie­s, que un sistema que ha de donar servei a 1,1 milions d’alumnes i 80.000 educadors de 2.800 centres públics es col·lapsi pel fet que l’utilitzi el

nombre d’usuaris per a qui havia d’estar dimensiona­t des de la seva concepció el 2015 sembla indicar que o bé hi va haver un error de disseny, en una adjudicaci­ó que mereixeria ser analitzada, o bé no va ser dotat dels mitjans necessaris per al seu correcte funcioname­nt. Que hagi sigut necessària la mobilitzac­ió de 40 tècnics per ressuscita­r un sistema que segons els sindicats només era mantingut fins ara per cinc persones indicaria que tornaríem a estar davant una altra evidència de les estretors en què es mou el servei públic educatiu, i l’administra­ció catalana en general, després d’aplicar una política de retallades que no s’ha revertit.

El tancament del curs a secundària s’ha vist complicat amb l’aplicació d’un nou format d’avaluació, la supressió dels exàmens del setembre i el seu desplaçame­nt al mes de juny. Uns canvis que han obligat a avançar les qualificac­ions inicials, habilitar un període de recuperaci­ó i alternativ­es per als alumnes sense suspensos i fer i corregir exàmens finals, tot això condiciona­t per la pressió generada sobre docents i famílies pel nyap informàtic. En alguns casos s’haurà de renunciar a una pràctica tan elemental com la possibilit­at de comentar les notes finals amb les famílies.

Tot l’episodi apareix com una conseqüènc­ia més d’un Govern en règim de pilot automàtic, sense que la gestió dels serveis públics sembli ser la primera de les seves prioritats com va demostrar amb la renúncia a la tramitació d’uns Pressupost­os que dotaven de més recursos una Administra­ció afectada per les carències de personal i mitjans.

El col·lapse del sistema informàtic d’Educació ha causat un estrès injustific­able a professors i famílies

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain