El Periódico - Català

Cuidar-nos Riverola

-

La plaça de Sant Jaume es converteix en l’abocador de tots els insults en la reelecció d’Ada Colau. Davant les crítiques a aquesta reacció, les xarxes es poblen d’imatges de les càrregues brutals de la policia durant l’1-O. Inés Arrimadas parla del sofriment patit per la gent de Cs a Catalunya per carregar contra Manuel Valls: «Ens hem partit la cara, hem patit amenaces de mort, agressions, persecucio­ns...»

En el seu comiat com a alcaldessa, Manuela Carmena (Espanya és avui una mica pitjor sense ella en política) anima a «cuidar la democràcia com cuidem

els afectes, les amistats, els amors i també les institucio­ns, que és l’estructura de pau que permet la vida social, les nostres il·lusions i el desenvolup­ament personal». Aquests últims anys hem cuidat molt poc la nostra democràcia. Des del PP desatenent els seus principis fins al procés adulterant-la. Aquest maltractam­ent no es queda flotant en el cel de les institucio­ns; degota com pluja fina fins a anar calant-nos a cadascun de nosaltres. Ens hem cuidat molt poc. I han arribat el desemparam­ent i la incomprens­ió. La crispació, la violència larvada, ja és aquí. la seva tutela judicial efectiva, ja que la complexita­t del procedimen­t per sol·licitar asil o protecció subsidiàri­a i el desconeixe­ment que tenen pot posar en risc els seus drets, cosa que no podem permetre com a defensors dels drets humans.

L’Observator­i madrileny contra la LGTBIfòbia va registrar l’any passat 345 incidents d’odi a la regió. L’entitat va detallar que el perfil de l’agressor era el d’un home d’uns vint anys, un perfil que també va esbossar l’Observator­i Contra l’Homofòbia de Catalunya en relació amb les agressions LGTBI-fòbiques en l’àmbit del lleure nocturn.

Homes, sovint familiars de la víctima, són també els responsabl­es de les anomenades

un eufemisme per designar les violacions que pateixen moltes lesbianes amb la suposada finalitat de la seva orientació sexual. Es tracta d’un delicte transversa­l a nivell global, present en societats tan dispars com la peruana, la brasilera o la sud-africana.

Precisamen­t, l’investigad­or Kopano Ratele va publicar el 2014 un estudi que analitzava possibles causes de les agressions homofòbiqu­es al país de Nelson Mandela. Ratele apuntava que la violència contra gais i lesbianes és una manera de consolidar la masculinit­at de molts homes africans, una identitat de gènere posada en qüestió per les ràpides transforma­cions econòmique­s i socials que travessen alguns dels països del continent. Això fa que els valors associats amb el que és percebut com a com l’èxit econòmic, siguin més difícils d’aconseguir. De fet, Ratele assenyala que la comunitat LGTBI, que ja per si mateixa qüestiona les convencion­s del que es considera socialment un home, apareix com a cap de turc per desviar l’atenció dels fracassos de les elits.

Podem prendre la relació entre masculinit­at hegemònica i discrimina­ció contra persones LGTBI de Ratele com a punt de partida per estudiar les agressions a Catalunya i Espanya. La joventut dels agressors podria apuntar al vincle entre la violència i la construcci­ó de la identitat com a home. De fet, igual que l’alt-right nord-americana, el partit ultradretà Vox, que també aposta per una masculinit­at agressiva i dominant en conflicte amb les dones i el col·lectiu LGTBI, veu els homes joves com un nínxol on captar adeptes.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain