El Periódico - Català

Els drets dels refugiats

-

L’actual onada de migracions –possibleme­nt la més alta mai registrada en el món després de la segona guerra mundial– té la seva base en les situacions de conflicte extrem procedents de l’Àfrica occidental i el Pròxim Orient (Síria i l’Afganistan) que han obligat, segons dades de l’últim informe de l’ACNUR sobre

prop de 70,8 milions de persones a abandonar casa seva per salvar la vida. Una xifra que representa la població que tenen països com Tailàndia o Turquia, i que indica que l’últim any hi ha hagut 2,3 milions de persones més desplaçade­s fugint de persecucio­ns respecte a l’any passat.

Aquest fenomen dramàtic posa de manifest que han fallat les polítiques de gestió, assistènci­a i tractament d’aquesta allau de refugiats a Europa. Les dades del nostre país ens interpel·len com a Estat membre de la Unió Europea. Així, a Espanya, 16.846 persones procedents de Veneçuela i 10.122 colombians i colombiane­s han demanat protecció internacio­nal els primers cinc mesos de l’any sense que s’hagi donat una resposta eficaç a aquestes peticions.

Davant aquesta realitat crua es fa necessari transmetre una crida generalitz­ada als

recentment escollits parlamenta­ris europeus, apel·lant als valors fundaciona­ls d’Europa que són la solidarita­t, la igualtat i la dignitat humana, perquè la seva prioritat se centri a revertir aquesta situació tràgica. És inconcebib­le negar el dret humà a la mobilitat, sobretot quan es tracta de defensar un bé tan fonamental com la vida, quan les persones es veuen obligades a fugir perquè els seus Estats han sigut incapaços d’oferir un clima de pau i de protecció dels drets dels seus ciutadans davant atacs greus que es converteix­en en crims de lesa humanitat.

al desenvolup­ament del concepte social dels drets de la persona que es va poder vertebrar un ordenament jurídic supranacio­nal que tingués en compte la dignitat de l’individu com a bé suprem, aconseguin­t grans avenços en matèria de drets civils. En aquest sentit, es pot assenyalar que és la comunitat internacio­nal la que ha de procurar la protecció internacio­nal de les persones, almenys aquest és el mandat nascut de l’article 1 de la Declaració Universal de Drets Humans, que sentencia que «tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i drets».

L’advocacia com a garant dels drets i les llibertats de les persones assumeix també una responsabi­litat social, expressada fonamental­ment en la defensa i promoció en l’accés a la justícia, l’Estat de dret i els drets humans; però també en la generosita­t de defensar causes socials, i ens fa erigir-nos en portaveus del sentiment col·lectiu de temes que afecten l’interès públic. El dret a l’asil no és una qüestió individual, la història demostra que ningú està exempt d’haver de sol·licitar asil o refugi.

Per aquesta raó, des del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona reivindiqu­em la transcendè­ncia de l’assistènci­a lletrada des del primer moment de l’arribada dels refugiats i refugiades al nostre país per garantir

de no devolució és un component fonamental de la prohibició consuetudi­nària de la tortura i els tractes o càstigs cruels, inhumans o degradants a qualsevol persona. El paper de l’advocacia davant la defensa dels drets dels refugiats i refugiades és fonamental, ja que només l’assistènci­a lletrada especialit­zada en garanteix l’eficàcia. És per aquesta raó que és essencial que la seva actuació no quedi confinada pels límits del procedimen­t administra­tiu o judicial, sinó que s’ha de promoure que sigui prèvia al seu inici, detectant les situacions creditores de protecció internacio­nal. Tan essencial és la detecció de les situacions de perill com la defensa dels interessos i drets en el marc del procedimen­t normatiu adequat.

Avui resulten més vigents que mai les paraules d’Eduardo Couture a la seva obra

«Tingueu fe en el dret, com el millor instrument per a la convivènci­a humana; en la justícia com a destinació normal del dret, en la pau com a substituti­u bondadós de la justícia, i per damunt de tot, tingueu fe en la llibertat, sense la qual no hi ha dret, ni justícia ni pau».

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain