El Periódico - Català

El repartimen­t de poder divideix els dirigents de la UE

El PPE no cedeix i s’aferra al seu impopular candidat Weber per a la Comissió Les trobades bilaterals entre els líders no desbloqueg­en la situació

-

El calendari és complicat i el temps empeny. El 2 de juliol es constituei­x el Parlament Europeu que haurà d’elegir nou president i els caps d’Estat i de Govern europeus volen tenir dibuixat aleshores el puzle d’alts càrrecs que manarà a la Unió Europea els pròxims cinc anys, inclosa la presidènci­a de la Comissió Europea. Les negociacio­ns de les últimes hores entre els tres grans grups polítics –el PPE, socialiste­s i liberals– no han desbloquej­at la situació i la cimera que va començar ahir a Brussel·les va arrencar dividida.

El PPE, el partit més votat en les eleccions del 26 de maig, se segueix aferrant amb totes les seves forces al seu candidat oficial a presidir la Comissió Europea, l’alemany Manfred Weber. Els socialiste­s, per la seva banda, ho fan amb l’holandès Frans Timmermans, mentre que els liberals amb la danesa Margrethe Vestager. Aquestes dues últimes formacions porten setmanes maniobrant per acabar amb el monopoli institucio­nal del PPE –que ocupa les tres grans presidènci­es de la Comissió, el Consell i l’Eurocambra– o almenys perquè els democristi­ans reemplacin Weber.

El candidat alemany no suscita el consens necessari ni entre els líders europeus, que han de ratificar l’elegit per majoria qualificad­a, ni tampoc al Parlament Europeu, on es necessita una majoria absoluta.

«Necessitem una doble majoria. No elegirem ningú que no tingui possibilit­ats de ser elegit al Parlament Europeu. Dos partits a l’Eurocambra (socialiste­s i liberals) han dit que no votaran per Weber, així que ja veurem. No soc aquí per dir a qui no hi vull, sinó per veure quin candidat té el recolza

ment més gran aquí i al Parlament Europeu. No podem permetre’ns una crisi addicional», va avisar el primer ministre luxemburgu­ès, Xavier Bettel.

Tenint en compte la negativa dels grups socialista i liberal a l’Eurocambra, ¿té Weber encara alguna oportunita­t? «És molt competent. Té molta experiènci­a i crec que (el càrrec) li va molt bé. Necessitem trobar la manera de dir sí i fins ara molts col·legues han estat buscant només la manera de dir no. I no hauria de ser així», va avisar el primer ministre letó, Krisjanis Karins, un dels negociador­s del PPE, que ha tornat a fer pinya amb el seu candidat.

LES ALTERNATIV­ES / «Considero que el paper de França és intentar buscar una solució constructi­va, no tancar cap camí i aconseguir fer emergir el millor equip per a Europa. No em vull tancar en un nom perquè vull ajudar a construir col·lectivamen­t», va concloure el president francès, Emmanuel Macron, el més crític públicamen­t amb Weber. Entre les possibles alternativ­es conservado­res sobre la taula hi ha el francès Michel Barnier; el primer ministre croat, Andrej Plencovic; la presidenta croata, Kolinda GrabarKita­rovic; l’excomissàr­ia búlgara Kristalina Georgieva i fins i tot la mateixa Angela Merkel.

El problema és que cap d’ells compleix el requisit d’haver sigut spitzenkan­didaten en les passades eleccions europees. «A Alemanya, tant el meu partit com el Partit Socialdemò­crata (SPD) som partidaris del principi que el president de la Comissió ha de ser un dels candidats principals. Però és veritat que no tots els països membres hi estan d’acord», va admetre Merkel.

Entre els ferms opositors, hi ha Macron. «Són una forma de

Emmanuel Macron PRESIDENT FRANCÈS «El paper de França és intentar buscar una solució constructi­va i fer emergir el millor equip per a Europa» Angela Merkel CANCELLERA ALEMANYA «A Alemanya som partidaris del principi que el president de la Comissió sigui un dels candidats» Leo Varadkar PRIMER MINISTRE IRLANDÈS «De vegades és més fàcil elegir el Papa que repartir aquest tipus de càrrecs a la Unión Europea»

ficció europea. No tenen una legitimita­t democràtic­a europea. S’ha de sortir d’aquesta trampa i assumir la nostra responsabi­litat en col·laboració amb el Parlament Europeu», va assenyalar el president francès.

El president del Govern espalem nyol, Pedro Sánchez, sí que recolza, a diferència de Macron, la figura del spitzenkan­didaten per a la Comissió. I el seu aspirant continua sent Timmermans, malgrat que fonts de la Moncloa reconeixen la dificultat d’alçar-lo fins aquest lloc. «Vollançar el missatge que totes les famílies treballare­m en una agenda conjunta. És important traslladar una imatge d’unitat», va explicar Sánchez.

Després de les trobades bilaterals de les últimes hores, la gran discussió va arrencar ahir a la nit durant un sopar de treball amb una anàlisi del president de la UE, Donald Tusk, en què va resumir el resultat de les seves discussion­s dels últims dies i hores. «En vista de les dificultat­s que hi ha, és possible que no puguem fer encara una proposta al Parlament sobre la presidènci­a de la Comissió», va admetre Merkel. «De vegades és més ràpid elegir el Papa que repartir aquest tipus de càrrecs», va afegir l’irlandès Leo Varadkar. Els diplomàtic­s europeus es conformen si la cita serveix per «reduir opcions» i poder tancar l’acord l’1 de juliol.

Weber no suscita consens ni entre els líders ni al Parlament,

que han de ratificar el candidat

 ??  ?? Angela Merkel, amb altres dirigents europeus.
Angela Merkel, amb altres dirigents europeus.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain