El Periódico - Català

Duel de ‘brexiters’

Boris Johnson, l’exalcalde de Londres, s’enfrontarà amb Jeremy Hunt, actual ministre d’Exteriors, per succeir Theresa May

-

Boris Johnson i Jeremy Hunt són els aspirants al lloc de primer ministre del Regne Unit. En la cinquena i última ronda de votacions, després d’una jornada de suspens, maniobres i intrigues, als passadisso­s de Westminste­r, Johnson es va imposar ahir una vegada més com a guanyador absolut amb 162 vots (52%). Hunt es va adjudicar la segona plaça amb 77 vots (25%), només dos més que el seu rival directe, Michael Gove, que amb 75 vots (24%) va quedar fora de la competició.

L’equip de Johnson ha aconseguit així l’adversari perfecte. Es diu que, novament, diputats afins a l’exalcalde de Londres van votar per Hunt per evitar la confrontac­ió entre Johnson i Gove, un rival polític i personal, molt més perillós. La lluita entre tots dos hauria sigut «un psicodrama personal», com apuntaven en el camp de Hunt abans de l’última ronda. Amics des de fa molts anys, tots dos van liderar la campanya de Leave en el referèndum, a favor del

brexit, però la relació es va truncar quan Gove «va trair» Johnson el 2016, instants abans que aquest presentés la seva candidatur­a al lideratge.

Hunt, que va succeir Johnson com a ministre d’Afers Exteriors, va fer campanya durant el referèndum a favor de la permanènci­a, una cosa que el converteix en sospitós als ulls dels militants i que s’encarregar­à de recordar-li el seu contrincan­t. Ara estaria disposat a un brexit sense acord, tot i que, segons ha dit, no és l’opció que prefereix.

Ha parlat de demanar canvis sobre el pacte de la frontera a Irlanda i enviar a Brussel·les un nou equip negociador. No ha descartat una nova extensió, tot i que desitjaria completar la sortida el 31 d’octubre.

Johnson vol deixar la UE en aquesta data amb acord o sense. La seva teoria és que, si bé la ruptura per força pot causar «algun trastorn», la manera «de negociar un bon acord és preparar-se perquè no n’hi hagi».

El debat a la televisió entre els dos candidats anirà a càrrec de la cadena comercial ITV i ha sigut fixat per al 9 de juliol. Els seus estils són molt diferents. Hunt de 52 anys, casat amb una dona de nacionalit­at xinesa i pare de tres fills, és molt caut a l’hora de parlar i una mica rígid i distant. Johnson de 55, en tràmits de divorci, amb cinc fills, és, en canvi, tot verborrea i facècies. Hàbil i ambiciós, la seva incapacita­t d’aprofundir en dossiers i contrastar dades resulta alarmant.

La setmana que comença el 22 de juliol està previst que es conegui el nom de l’elegit en votació per correu, dels 160.000 militants conservado­rs, segons l’última xifra estudiada ara pels mitjans britànics, amb dret a participar en la selecció. Durant les pròximes setmanes els dos finalistes viatjaran pel país, aparentmen­t junts en helicòpter, per presentar els seus programes als simpatitza­nts.

Últim sondeig

Hi ha pocs dubtes sobre qui resultarà elegit. Johnson és el favorit de les bases tories, com ha tornat a mostrar un sondeig publicat ahir realitzat entre 1.170 membres, quan els aspirants encara eren quatre. L’exalcalde de Londres destaca com a triomfador indiscutib­le amb el 61,9% de vots. El que era el seu seguidor més immediat, Michael Gove, a penes va arribar al 15,1%, i Hunt va aconseguir l’11,1%. La sort sembla realment tirada i la perspectiv­a, aterridora per a molts, de veure Johnson a Downing Street està a punt de fer-se realitat.

La decisió està

ara en mans dels militants del partit, que votaran per correu

 ?? AFP / TOLGA AKMEN ?? Boris Johnson, exalcalde de Londres i exministre d’Exteriors.
AFP / TOLGA AKMEN Boris Johnson, exalcalde de Londres i exministre d’Exteriors.
 ?? REUTERS / SIMON DAWSON ?? Jeremy Hunt, ministre d’Afers Exteriors del Regne Unit.
REUTERS / SIMON DAWSON Jeremy Hunt, ministre d’Afers Exteriors del Regne Unit.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain