El Periódico - Català

Xi apuntala l’aliança amb Corea del Nord a Pyongyang

El president xinès ► i el líder nord-coreà escenifiqu­en la seva sintonia recuperada

-

Pyongyang va rebre ahir Xi Jinping amb la pompa que s’esperava. La primera visita d’un president xinès a Corea del Nord en 14 anys ha sigut remarcada a les dues ribes del riu Yalu com a històrica i representa­tiva de la sintonia recuperada entre els dos antics aliats. Des de Pequín s’ha anunciat com una «visita d’Estat» i s’han desdenyat altres fórmules aigualides com ara

«oficial» o «amistosa». La premsa nord-coreana ha tret les trompetes. L’amistat és «irrompible», ha aclarit el diari La visita del «camarada Xi Jinping» en uns dies tan convulsos, ha afegit, «significa clarament que la Xina i el seu Govern donen una gran importànci­a a l’amistat entre els dos països».

Més de 100.000 persones van aclamar el vehicle de Xi pels carrers de Pyongyang mentre agitaven flors, banderes i pancartes. Xi i Kim Jong-un van passar revista a les tropes i es van dirigir al Palau del Sol de Kumsusan. A l’agenda protocol·lària figura la Torre de l’Amistat, davant l’ambaixada xinesa, i que homenatja els soldats enviats per Mao caiguts en la guerra de Corea. El Gran Timoner, que va perdre un fill en l’enfrontame­nt, va dir aleshores que les relacions eren tan properes com els llavis a les dents.

Aquells vincles de sang es van debilitar aviat. Corea del Nord i la Xina es van acusar durant la Revolució Cultural de revisionis­tes, el pitjor insult que es despatxava en l’època. La carrera missilísti­ca i nuclear duta a terme per Kim Jong-il, pare de l’actual dictador, va tensar la convivènci­a, però els dos governs s’esforçaven encara a mantenir l’etiqueta diplomàtic­a. Hu Jintao, predecesso­r de Xi, va ser l’últim president a trepitjar Pyongyang el 2004.

ESVALOTADO­R INSENSIBLE Les relacions es van agreujar amb l’arribada al poder de Xi i Kim. El primer mirava el segon com un busca-raons insensible a les seves ordres de mesura i li va negar l’audiència durant un lustre. Kim va eliminar tots els elements que defensaven la connexió amb Pequín. Entre els executats hi va haver el seu oncle i mentor.

La recuperaci­ó de la vella afinitat Pequín-Pyongyang és un efecte col·lateral dels vents de pau a la península i el procés de desnuclear­ització. Xi ha allotjat Kim quatre vegades en un any, sempre en dates prèvies a reunions del segon amb Donald Trump.

És una estratègia amb beneficis mutus: el mandatari xinès emfatitza el seu padrinatge sobre tot el que passa al continent, i Corea del Nord assisteix a les delicades negociacio­ns esgrimint el recolzamen­t xinès.

 ??  ?? Xi Jinping, a l’esquerra, al costat de Kim Jong-il, ahir a Pyongyang
Xi Jinping, a l’esquerra, al costat de Kim Jong-il, ahir a Pyongyang

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain