El Periódico - Català

Putin desvincula Rússia de l’abatiment de l’avió malaisi

El president rus ► diu que no hi ha proves que puguin implicar el seu país

-

Cinc anys de detallades investigac­ions, que han determinat la pertinença a l’Exèrcit rus de la bateria antiaèria que va abatre l’avió de Malaysia Airlines el 2014 a Ucraïna, no són suficients per convèncer el president rus, Vladímir Putin. Responent ahir a les preguntes de la premsa després de la seva tradiciona­l marató telefònica anual en què va atendre les qüestions plantejade­s per desenes de ciutadans, el líder del Kremlin va rebutjar les conclusion­s de la investigac­ió internacio­nal difoses la vigília, i va negar les acusacions formulades contra diversos ciutadans russos.

Un dia abans, l’Equip d’Investigac­ió Conjunt havia anunciat a Holanda la identifica­ció de diversos sospitosos de la demolició de l’avió, entre els quals hi havia tres individus amb passaport rus, alguns amb vincles al GRU, la intel·ligència militar del Kremlin.

Moscou, que no ha volgut cooperar en el desenvolup­ament de la investigac­ió, no extradirà els seus ciutadans, una cosa que prohibeix la Constituci­ó russa de manera expressa.

La tradiciona­l marató telefònica del president rus va seguir els paràmetres similars als d’altres anys anteriors, tot i que a diferència del que va passar fa 12 mesos, es produeix en un context de caiguda dels índexs de popularita­t del mandatari.

Els oients han realitzat més d’un milió i mig de preguntes, plantejade­s a traves d’internet, el telèfon, gravacions de vídeo o, fins i tot, en directe, per reporters desplaçats. La majoria estaven relacionad­es amb el deterioram­ent de la qualitat de vida en els últims anys, a les quals el cap de l’Estat va respondre reivindica­nt la seva gestió, i comparant-la amb el que va passar després de la dissolució de l’URSS: «No tenim res com el que va pasar als 90, quan el pagament dels salaris podia retardar-se mig any».

PODER ADQUISITIU El mandatari va prometre que en pocs mesos els ciutadans començaran a sentir una millora en el poder adquisitiu dels salaris. «Els ingressos [reals] s’han començat a recuperar», ha emfatitzat, i tot això «s’hauria de sentir aquest any o el que ve».

Respecte al cas d’Ivan Golunov, el reporter empresonat víctima d’un muntatge policial, Putin s’ha mostrat contrari a modificar la dura legislació russa sobre tinença i tràfic de drogues. Va admetre, això sí, que existeixen molts acusats per narcotràfi­c a les presons russes i va fer una crida a controlar les «activitats» dels òrgans policials.

 ??  ?? Putin, en una pantalla, ahir, durant la jornada anual en què respon als ciutadans.
Putin, en una pantalla, ahir, durant la jornada anual en què respon als ciutadans.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain