El Periódico - Català

El Suprem no veta el retorn dels presos a Catalunya

Un jutge del procés ► descarta que la sentència estigui abans de l’estiu El fiscal s’oposa a ► consultar a la justícia europea la immunitat de Junqueras

-

Els presos independen­tistes estan a prop de tornar a presons catalanes per esperar la sentència del judici al procés. El Tribunal Suprem no posarà cap impediment per al trasllat dels nou acusats que són en presó preventiva, segons fonts judicials citades per l’agència ACN. Els magistrats, que tenien sobre la taula una pregunta del Govern sobre l’assumpte, donaran via lliure perquè Oriol Junqueras, Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Cuixart siguin traslladat­s a la presó de Lledoners. Carme Forcadell anirà a Mas d’Enric, i Dolors Bassa, a Puig de les Basses.

La decisió final de l’autoritzac­ió l’ha de prendre ara Institucio­ns Penitencià­ries, que depèn del Ministeri de l’Interior, però l’aval del Suprem facilita aquest permís.

Després d’haver ingressat a presons de Madrid l’octubre i novembre del 2017, el juliol

llestes al juliol, com ahir mateix elucubrava el líder del PSC, Miquel Iceta. «Crec que abans de l’estiu es pot descartar. Possibleme­nt, serà a finals de setembre, octubre», va afirmar el jutge abans d’advertir: «Però això totalment amb falta de certesa; no hi ha data».

Del Moral va remarcar a la Cadena SER que els jutges es troben davant una «sentència costosa». «Estem deliberant i mentre estigui la deliberaci­ó és difícil fer un càlcul de fins quan arribarem», va dir. «Ara es pot fer una previsió que potser canvia la setmana vinent o d’aquí dues setmanes», va afegir.

TRAVES AL LÍDER D’ERC Mentrestan­t, continua la batalla d’Oriol Junqueras per arribar a l’Eurocambra. La fiscalia es va oposar ahir que el Suprem pregunti al Tribunal de la Unió Europea sobre els requisits per accedir a la condició d’eurodiputa­t i l’extensió de la immunitat, com va demanar el líder d’ERC, a qui es va impedir sortir de la presó per acatar la Constituci­ó com a eurodiputa­t electe.

En un escrit, el ministeri públic demana al tribunal del procés que desestimi el recurs de súplica de l’exvicepres­ident de la Generalita­t contra la decisió que li va impedir dilluns passat acudir al Congrés per acatar la Constituci­ó davant la Junta Electoral Central i continuar així els tràmits per convertir-se en eurodiputa­t.

La fiscalia també s’oposa que es plantegi una qüestió prejudicia­l a Luxemburg i recolza la decisió del Suprem, que amb la seva decisió va limitar «temporalme­nt» el dret de participac­ió política de Junqueras «per preservar finalitats constituci­onalment legítimes» (l’assegurame­nt de les finalitats del procés penal), cosa que «no suposa la pèrdua de l’adquisició de titularita­t del dret».

 ??  ?? El jutge Antonio del Moral, segon per la dreta, durant una sessió del judici al procés.
El jutge Antonio del Moral, segon per la dreta, durant una sessió del judici al procés.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain