El Periódico - Català

El BCE alerta de l’alça de la vivenda en part d’Espanya

De Guindos confia que actuï el Banc d’Espanya

-

Deu anys després de l’esclat de la bombolla, el vicepresid­ent del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, va advertir ahir que la seva institució ha detectat una pujada de preus excessiva en «segments específics» del mercat immobiliar­i espanyol. La vivenda ha pujat molt en zones concretes com Madrid, Barcelona, les costes i les illes.

L’exministre d’Economia s’ha mostrat «segur» que la recent creada Autoritat Macroprude­ncial Consell d’Estabilita­t Financera (AMCESFI) està analitzant la situació i que, en particular, el Banc d’Espanya «ho està mirant amb detall». El BCE, va afegir, donarà la seva opinió a la institució, de la qual també formen part el Ministeri d’Economia i la Comissió Nacional del Mercat de Valors.

En un curs de l’APIE i el BBVA a la Universita­t Internacio­nal Menéndez Pelayo, De Guindos es va declarar «convençut» que les autoritats espanyoles prendran les «mesures adequades». La més habitual, ha recordat, és imposar un recàrrec de capital als bancs per desincenti­var el crèdit excessiu i augmentar la protecció en cas que sorgeixin pèrdues. França i Alemanya, va posar com a exemple, acaben d’aprovar aquests matalassos addicional­s (0,5% i 0,25%, respectiva­ment).

En canvi, el president de la patronal bancària AEB, José María Roldán, va assegurar en el mateix fòrum que no s’està produint cap «reescalfam­ent». A certes zones de Madrid i Barcelona, va admetre, hi ha «tensions» perquè la demanda supera de molt l’oferta, però va defensar que ho resolguin els ajuntament­s posant a disposició dels promotors més sòl públic.

Amb tot, va considerar probable que Espanya activi els matalassos de capital, ja que la majoria de països de l’eurozona ja ho han fet. Això sí, va afirmar que un recàrrec del 0,25% no s’imposaria abans de finals d’any i seria assumible per al sector ja que tindria tot el 2020 per complir-lo.

 ?? EFE / ROMÁN G. AGUILERA ?? Luis de Guindos, ahir, en un descans després de la seva intervenci­ó a Santander.
EFE / ROMÁN G. AGUILERA Luis de Guindos, ahir, en un descans després de la seva intervenci­ó a Santander.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain