El Periódico - Català

Soroll tèxtil a la Fira

Un total de 1.717 empreses mostren els seus avenços al saló ITMA, certamen industrial de primer nivell La impressió digital és una tendència en auge imparable

-

La fira de tecnologia tèxtil ITMA va arrencar les màquines ahir, literalmen­t, a Barcelona. La maquinària tèxtil es deixa sentir de nou a la Fira amb terrabasta­ll i rècord d’expositors, un total de 1.717 procedents de 45 països i que confien en el certamen per afrontar un moment de canvi tecnològic i competènci­a sense pietat. La indústria en majúscules copa sense col·lapsar el recinte de l’Hospitalet, en una trobada profession­al amb ferris controls d’entrada que obre la porta a operacions de compravend­a milionàrie­s.

Fins al 26 de juny, el certamen, els orígens del qual es remunten al 1951, se celebra cada quatre anys en una ciutat europea i cada dos anys a la Xina. I aquesta és la segona ocasió a Barcelona des de l’edició del 2011. Exigeix als expositors la presentaci­ó de novetats i desenvolup­aments no coneguts a la fira anterior, és innovadora per principis. En aquesta ocasió ocupa 114.500 metres quadrats, el 9% més que en l’anterior edició de Milà, del 2015. Charles Beauduin, president d’ITMA, va reconèixer que almenys 250 empreses que pretenien exposar els seus productes «no han pogut per falta d’espai». El 40% dels expositors són de fora d’Europa, principalm­ent de la Xina, Turquia i l’Índia. Rebran uns 127.000 visitants.

Les màquines s’engeguen amb soroll, a estones. En els períodes de calma arriba la negociació dels directius. Els gegants del sector no són coneguts del gran públic, però els seus productes són tecnologia punta per a fabricants tèxtils de primer ordre. Stefaan Demey, de la multinacio­nal alemanya Vandewiele, és un d’aquests responsabl­es de vendes. «Vandewiele té la màquina més gran de l’exposició», assegura. Es tracta d’un mastodont capaç de teixir alfombres de cinc metres d’amplada. Un prodigi d’enginyeria dotat amb 15.000 bobines de fil. És una d’aquestes màquines que només grans productors asiàtics poden adquirir. Sobre el preu, Demey no en vol parlar. Al final, diu que dos milions d’euros, però experts competidor­s xiuxiuegen per darrere seu que més.

Karl Mayer, un altre gegant industrial alemany disposa de màquines per a tot, teixits tècnics més enllà del tèxtil, solucions per a automoció, sabateria, esports, indústria tecnològic­a, etcètera. Shine Seiki, japonesa; EFI Reggiani, italiana; SpgPrints, holandesa, són alguns dels protagonis­tes d’un sector en què empreses grans i grans

empreses competeixe­n en l’avantguard­a de la innovació.

Tendències

Dues tendències semblen imposar-se a l’hora d’esmentarle­s com a inexcusabl­es en el futur. La primera és l’ecològica i la segona la impressió digital. A la primera hi són tots els fabricants, davant de la demanda clara dels seus clients i els consumidor­s. En la segona s’hi fixen la majoria com a via per ajustar costos i personalit­zar el producte.

Els italians d’EFI recorden que la impressió no té límits, que també és possible dibuixar disseny italià fins i tot sobre la pell humana. Tacome-Kerajet és una firma espanyola immersa en la revolució tèxtil. Kerajet va aplicar el seu coneixemen­t en la impressió digital en paviments. Andrés Cabello, director de l’àrea tèxtil, mostra la seva màquina en què el teixit agafa color d’uns injectors «similars als d’una impressora de tinta gegant», reconeix. Disseny a la carta.

A les instal·lacions de Rius, catalana, màquines més petites però també especialit­zades. Crida l’atenció una dedicada a la fabricació de teixit per a benes. I mentre el soroll domina el teixir i teixir, l’intercanvi de targetes i la corbata són la norma. Darrer vestigi de tradició en un sector en canvi constant.

La fira ocupa 114.500 metres quadrats amb maquinària industrial puntera

 ?? MAITE CRUZ ?? impressió digital és una tendència clara del sector tèxtil. L’estand de la firma EFI
MAITE CRUZ impressió digital és una tendència clara del sector tèxtil. L’estand de la firma EFI

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain