El Periódico - Català

Colau i Collboni, ‘¡a las cosas!’

-

La constituci­ó del nou consistori barceloní va resultar un homenatge a la gesticulac­ió. Com que sempre és present en la política, va adquirir una especial dimensió tant en intervenci­ons de líders polítics com en tot el que va envoltar la cerimònia. I la primera decisió de la reelegida alcaldessa també cal situarla en l’àmbit dels gestos, al penjar el llaç groc a la façana de l’ajuntament. També les seves primeres declaracio­ns, carregades de sentiment, indignació i certa mala consciènci­a per haver acceptat el suport de Manuel Valls, a qui se li ha de reconèixer el seu sentit polític.

Ada Colau té una especial inclinació per la gesticulac­ió. Una

habilitat que li permet gestionar una força política tan difícilmen­t governable com la que la sustenta i, alhora, esquivar moltes decisions d’especial complexita­t.

Però, en aquest cas, la realitat la va conduir a una inevitable disjuntiva que l’ha forçat a enfrontar-se a part dels seus, i a conèixer en primer persona el rebuig del radicalism­e independen­tista. Però s’ha d’animar la nostra alcaldessa, ja que té al davant un mandat per rellançar la ciutat.

Barcelona es troba en un moment molt complex. Després d’anys d’una sorprenent autocompla­ença, ara sembla immersa en una profunda desorienta­ció. Per alguns, la ciutat no ha perdut pols i continua sent referència global mentre que, per altres, el procés i el colauisme han accelerat una decadència que ve de lluny. Posicions contràries però que poden coincidir en dues considerac­ions: Barcelona encara disposa d’actius per reposicion­ar-se com a referència de ciutat oberta i dinàmica, i els quatre anys vinents resultaran determinan­ts.

Immersa en el daltabaix polític del país i amb un poder empresaria­l minso, les conseqüènc­ies de la fuga d’empreses no són menors, la ciutat necessita imperiosam­ent un bon govern. Un que li permeti fer front a una triple exigència: gestionar el malestar i desconcert d’una ciutadania que encara pateix els efectes de la crisi; cohesionar i estimular el món empresaria­l al voltant d’un projecte econòmic de futur; i conformar un subsistema polític que no es vegi arrossegat pels vaivens i radicalism­es de la política catalana.

El nou govern municipal pot afrontar aquest enorme repte. D’una banda, l’experiènci­a de quatre anys hauria de ser útil a l’alcaldessa, que, a més, ha incorporat persones amb experiènci­a i seny al seu cercle de confiança. D’altra banda, Jaume Collboni ja va demostrar la seva capacitat per articular el món econòmic i, ara, ha sabut conformar una candidatur­a solvent i estimulada per aquesta nova empenta del PSC. A més, els sectors privats més dinàmics es mostren compromeso­s amb el nou rumb municipal.

La tasca és tan complexa com indispensa­ble. Per això, el primer punt i fonamental serà oblidar-se de gesticulac­ions i atendre aquell savi consell que Ortega y Gasset va llançar als argentins, sumits en debats essenciali­stes:

La tasca a la ciutat és tan complexa com indispensa­ble i cal deixar-se de gesticulac­ions

 ??  ?? Ada Colau.
Ada Colau.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain