El Periódico - Català

Inhabilita­da per difondre que les vacunes causen autisme

Una pediatra, ► sancionada un any pel Col·legi de Metges de Madrid

-

El Col·legi Oficial de Metges de Madrid (Icomem) ha actuat contra una profession­al defensora de teories pseudocien­tífiques. Es tracta d’una pediatra que difonia informacio­ns falses en què culpava les vacunes de causar autisme. Alertada per la Confederac­ió Autisme Espanya, l’organisme ha acordat sancionar la facultativ­a amb 364 dies de suspensió.

L’agost del 2018, la principal associació estatal de familiars i persones amb autisme va presentar davant l’Icomem un ampli dossier informatiu en què es denunciave­n les pràctiques de «divulgació de contingut i la promoció de productes sense evidència científica, la difusió del qual suposa un perjudici important per a les persones amb trastorn de l’espectre de l’autisme [d’ara en endavant, TEA] i les seves famílies». En aquest informe s’assenyalav­a directamen­t la detecció de pràctiques inadequade­s per part d’una pediatra en actiu.

EMBARASSAD­ES L’associació va denunciar que aquesta profession­al difonia «tesis completame­nt inadequade­s sobre la vacunació i el seu efecte en l’origen del TEA, i la realitzaci­ó explícita de recomanaci­ons sobre la no vacunació de nens o nenes, persones amb autisme i embarassad­es». L’entitat també va alertar de «la divulgació de tesis no avalades i contràries a l’evidència sobre l’origen i les causes del TEA» i «la difusió de tractament­s i intervenci­ons mancades de qualsevol evidència i amb riscos importants per a la salut».

La sanció imposada pel Col·legi Oficial de Metges de Madrid a aquesta doctora s’emmarca dins les faltes greus. De fet, l’expedient sancionado­r emès per l’entitat esmenta una vulneració de sis punts del Codi de Deontologi­a Mèdica. La majoria fan referència a la divulgació d’informació sense evidència científica que pugui comportar un risc per a la salut.

Fa dècades que la falsa relació entre les vacunes i l’autisme circula a les xarxes socials. El seu origen es pot rastrejar en un article fals publicat el 1998 a la revista The Lancet. Anys després es va demostrar que l’estudi contenia informació equivocada i va ser retirat de la revista. La seva ombra, no obstant, continua circulant com un dels dogmes principals del moviment antivacune­s.

 ??  ?? Una infermera aplica una vacuna a un nen.
Una infermera aplica una vacuna a un nen.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain