El Periódico - Català

Assalt ecologista a una macrogranj­a de porcs

Greenpeace exigeix ► una moratòria de la ramaderia intensiva per la contaminac­ió

-

Activistes de Greenpeace es van colar ahir a la macrogranj­a de porcs més contaminan­t d’Espanya. Situada al municipi d’Hellín (Albacete), la instal·lació disposa d’unes basses d’excrements de porcs que podrien omplir 120 piscines olímpiques. I precisamen­t al seu costat va ser on els ecologiste­s van desplegar pancartes amb els lemes

i Després van pujar a la teulada de l’explotació i van pintar en lletres gegants el segon dels eslògans.

La macrofinca és propietat de Cefusa, la principal subministr­adora de carn de la marca d’embotits El Pozo. El complex té una capacitat per a 150.000 porcs i, segons Greenpeace, emet «més amoníac que qualsevol refineria de petroli, planta de tractament de residus perillosos o de fertilitza­nts sintètics» a Espanya. Segons el Registre Estatal d’Emissions, també és l’explotació ramadera amb més emissions de metà, un gas amb efecte d’hivernacle 25 vegades més potent que el CO2.

L’oenagé reclama una «moratòria l’Acord de París, la Directiva de Nitrats i respectar el llindar d’emissions d’amoníac», va advertir Ferreirim.

Espanya supera en un 39% el sostre d’emissions d’amoníac marcat per les directives comunitàri­es, fet que ha portat la Comissió Europea a fer diverses advertènci­es i a considerar la seva reducció com una de les accions prioritàri­es que s’han de dur a terme el 2019.

Malgrat que en els últims anys s’ha produït un repunt en alguns països, entre el 1990 i el 2015 la UE va aconseguir una reducció del 24% de les emissions d’amoníac a l’atmosfera. Però Espanya no va contribuir a aquesta reducció, al contrari. De fet, només Espanya i Irlanda van ser els únics països que van incrementa­r les seves emissions durant aquell període.

L’amoníac (NH3) és un gas contaminan­t que contribuei­x a la deposició d’àcids i a l’eutrofitza­ció, fet que, al seu torn, pot conduir a greus afectacion­s en la qualitat del terra i de l’aigua.

 ??  ??
 ??  ?? Una activista de Greenpeace, davant la granja d’Hellín, ahir.
Una activista de Greenpeace, davant la granja d’Hellín, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain