El Periódico - Català

Les oenagés demanen revisar els rescats al mar

Critiquen que ► s’hagi donat més pes al Marroc en aquestes tasques Els immigrants ► rescatats pel ferri evolucione­n favorablem­ent

-

Mossos van trobar un cos sense vida al jardí de Jaume Badiella, assassí confés i exparella de Borràs, fet que suposa un presumpte crim de violència masclista.

L’última tragèdia al Mediterran­i, amb 22 desaparegu­ts d’una pastera, ha posat en evidència la nova política de l’Executiu espanyol en matèria de rescat i salvament d’immigrants, basada a donar més rellevànci­a al Marroc i fomentar les accions cooperativ­es. Les oenagés i Salvament Marítim ja van lamentar dimecres que el país veí no va sol·licitar cooperació per a la recerca i que les morts «es podien haver evitat», i ara és la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR) qui, amb motiu del Dia Internacio­nal del Refugiat, va exigir ahir al Govern una «revisió» d’aquestes actuacions.

«S’ha posat en evidència el fracàs del canvi d’estratègia i les conseqüènc­ies de retirar el nostre servei de Salvament Marítim més enllà de la zona de salvament i rescat (SAR)», va denunciar l’organitzac­ió. En un comunicat, va advocar a més per dotar aquest servei, «que era una referència a nivell europeu», dels recursos materials necessaris. «Confiem que no es prenguin més decisions que dificultin la seva actuació», va retreure

la CEAR, que va recordar que des de començamen­t d’any 218 persones han perdut la vida quan intentaven arribar a les costes espanyoles.

EN ZONA MARROQUINA El drama es va produir a escasses 12 milles al nord del cap Tres Forcas, a la zona SAR del Marroc, cosa que, segons l’oenagé Caminant Fronteres, va impedir que els avions de Frontex i l’Exèrcit de l’Aire poguessin participar en les feines de rastreig en aquesta àrea. L’embarcació havia sortit dimarts d’un punt proper a Alhucemas, i després de gairebé dos dies a la deriva els ocupants, d’origen subsaharià, van ser localitzat­s i rescatats per un ferri de passatgers que uneix Motril (Granada) amb Nador.

Sis dels 27 superviven­ts, entre ells dues dones i una nena, van ser evacuats d’urgències en un helicòpter a un hospital d’Almeria, pel seu estat crític, amb hipotèrmia i cremades. Fonts sanitàries confirmen que la seva evolució és favorable i continuen a l’àrea d’observació. Els ocupants van narrar que van veure morir els seus 22 companys i van haver de llançar els cossos per la borda.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain