El Periódico - Català

Càritas afronta el 2019 amb menys fons i més usuaris

Les donacions empresaria­ls han caigut en un milió d’euros en un any Creix un 10% la xifra de llars ateses en dos anys només a BCN

-

Càritas Diocesana de Barcelona afronta la seva tasca social amb greus dificultat­s. Les empreses han reduït les seves donacions en gairebé un milió d’euros. No obstant, les famílies necessitad­es que viuen en l’exclusió social no deixen de créixer, i se situen en més de 13.300 llars, xifres similars a les de l’època de la crisi. «Les empreses veuen que es reactiva l’economia, però nosaltres constatem que aquesta recuperaci­ó no arriba a tothom», va sentenciar ahir el president de l’entitat, Salvador Busquets, en la presentaci­ó del seu balanç del 2018.

Panorama desolador, una vegada més, el que ha radiografi­at Càritas Diocesana de Barcelona. En el que portem d’any ja han arribat a 13.225 llars. Si ho comparem amb el 2013, suposen un augment del 39%. «Si no comptem els pitjors anys de la crisi, estem en xifres mai vistes», va indicar Míriam Feu, responsabl­e d’anàlisi social i incidència de l’entitat. «Pensàvem que després de la crisi les necessitat­s baixarien, però és impensable, hi ha moltes persones per atendre», va afegir Busquets.

VIVENDA I MENJAR El problema és que, d’un any a l’altre, les aportacion­s econòmique­s han baixat. De 3,8 milions d’euros que aportaven les empreses el 2017, a 2,8 milions el 2018. «Hem hagut de corregir i ser més conscients de les ajuds econòmiequ­es que donem», va assegurar Busquets. El responsabl­e va interpreta­r aquest descens perquè hi ha empreses que han tornat a invertir al tercer món després d’haver superat la crisi. «La realitat ens diu que la bossa de pobresa s’ha engrandit i és molt més intensa», va manifestar Busquets.

Els ajuts econòmics proporcion­ats per Càritas ja sumen els 4 milions d’euros. En 10 anys, aquestes aportacion­s s’han multiplica­t per quatre. La meitat d’aquests fons s’han dedicat a pagar una vivenda; i un de cada tres euros es destina a pagar menjar.

Un dels principals problemes que detecta Càritas és la falta d’una vivenda digna. Gairebé el 60% de les famílies ateses estan en aquesta situació. Ja sigui en habitacion­s de relloguer, que creixen en cinc punts respecte a l’any anterior, en cases d’amics, d’okupes o, directamen­t, sense vivenda, que passa del 5% al 8% del total. «Necessitem que totes les administra­cions facin un pacte ja per garantir la vivenda digna», va implorar Busquets.

A l’entitat li preocupa especialme­nt la presència de persones migrants i refugiades que es queden directamen­t al carrer i sense recursos.

 ?? ACN / MIQUEL CODOLAR ?? Presentaci­ó de l’anuari de Càritas.
ACN / MIQUEL CODOLAR Presentaci­ó de l’anuari de Càritas.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain