El Periódico - Català

¿On és Lasseter?

L’acomiadame­nt del director creatiu de Pixar sembla que ha afectat ‘Toy story 4’

-

Fins fa molt poc, ningú podia discutir la imbatibili­tat de Pixar. Havia aconseguit desafiar Disney i fundar una nova era en el terreny de l’animació apostant per les noves tecnologie­s, portant el desenvolup­ament digital a una altra dimensió i establint les bases d’un nou model de pel·lícula familiar que obria el seu espectre de difusió tant a nens com a adults. Des de Toy story (1995) fins a Del revés (Inside out) (2015), l’idil·li no va parar de créixer, triturant prejudicis i arribant als espectador­s de la manera més pura, a través de la imaginació, la diversió i la tendresa.

No obstant, l’acomiadame­nt de John Lasseter com a director creatiu per comportame­nt tòxic i sexista dins de l’entorn laboral ha suposat d’alguna forma el tancament d’un cicle, una cosa que s’aprecia precisamen­t ara que s’estrena Toy story 4, l’última entrega de la franquícia –que va convertir Lasseter en la reencarnac­ió de Walt Disney en el nou mil·lenni– i la primera pel·lícula de Pixar en què el gran guru de l’animació no apareix als títols de crèdit.

Va ser durant el procés de gestació d’aquesta última part quan van saltar les veus d’alarma a l’abandonar el projecte Will McCormack i Rashida Jones després que Lasseter intentés sobrepassa­r la seva relació profession­al amb l’actriu i guionista. Tot i que aquests rumors van ser desmentits, en plena efervescèn­cia del moviment MeToo, es van començar a succeir les denúncies anònimes que evidenciav­en que Lasseter no era només aquest senyor somrient amb camises cridaneres que havia

‘TOY STORY 2’ (1999) L’univers ja estava creat, només faltava expandirlo. I és el que va aconseguir John Lasseter amb aquesta segona entrega, portant més enllà la seva idea primigènia i atorgant-li més complexita­t narrativa i tècnica, així com una pluja d’idees torrencial. revolucion­at la indústria de l’entretenim­ent, també havia utilitzat la seva posició de poder per abusar de dones.

Potser per aquesta raó, la nova cúpula de Disney i Pixar s’ha esforçat a deixar de banda la figura de Lasseter a Toy story 4, fins al punt que no deixen d’aparèixer versions contradict­òries sobre la seva implicació en la gestació de la cinta. En definitiva, un clàssic de Hollywood, convertir una figura heroica en el dolent de la funció quan es torna massa incòmode.

Discursos soterrats

En aquest sentit, no deixa de resultar curiós que Toy story 4 contingui una bona quantitat de discursos soterrats una mica nocius per al públic infantil i juvenil, com el que es refereix a pertànyer a una persona anul·lant en el procés la identitat pròpia. Si alguna cosa havia caracterit­zat les pel·lícules de Pixar era la seva capacitat per narrar aventures imaginativ­es en què bategava un rerefons metafòric al voltant de la societat en la qual vivim, els reptes a què ens enfrontem, així com un estudi minuciós del comportame­nt humà ja fos a través de joguines, bestioles, cotxes de carreres o famílies de superheroi­s.

La pel·lícula amb què es tanca, per ara, una de les sagues més importants de la història del cine ha perdut part de la seva màgia. Toy

story 4 sembla conformar-se amb continuar traient el màxim partit a una sèrie de personatge­s que formen part de la cultura popular. Ens fa pena acomiadar-nos de Woody, Buzz Lightyear i companyia, però encara ens sap més greu que la seva última aventura sigui la menys memorable.

 ??  ?? Woody i Forky, en un fotograma de la pel·lícula ‘Toy story 4’.
Woody i Forky, en un fotograma de la pel·lícula ‘Toy story 4’.
 ??  ?? ‘TOY STORY 3’ (2010) Quan semblava que no es podia anar més enllà, va superar les expectativ­es a través de dosis inimaginab­les d’acció, llibertat creativa i profundita­t narrativa.
‘TOY STORY 3’ (2010) Quan semblava que no es podia anar més enllà, va superar les expectativ­es a través de dosis inimaginab­les d’acció, llibertat creativa i profundita­t narrativa.
 ??  ?? ‘TOY STORY’ (1995) El primer llargmetra­tge íntegramen­t d’animació de síntesi parla sobre el xoc entre tradició i modernitat a través de l’enfrontame­nt entre dues joguines.
‘TOY STORY’ (1995) El primer llargmetra­tge íntegramen­t d’animació de síntesi parla sobre el xoc entre tradició i modernitat a través de l’enfrontame­nt entre dues joguines.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain