El Periódico - Català

La suposada veu de Frida Kahlo suscita dubtes

-

Amparo Garrido, actriu de doblatge i veu en espanyol de la

Blancaneu de Disney (1937), ha assegurat que està gairebé segura que és la seva veu la que se sent a l’àudio adjudicat a Frida Kahlo que la Fonoteca de Mèxic i la Secretaria de Cultura van presentar a so de bombo i platerets el 12 de juny passat. «Sento que sóc jo, sens dubte. Jo vaig gravar diverses coses amb Álvaro Gálvez (locutor mexicà, 19181975)», va explicar Galindo, de 89 anys, en una entrevista en el programa mexicà Grupo Fórmula. «Gravava moltes càpsules amb ell –va afegir la locutora–. Estic gairebé absolutame­nt segura que també vaig gravar això».

Els fills de l’actriu també confirmen la versió. «Casualment, el dia després de sentir la veu de la meva mare vaig anar a gravar Cuernavaca i la meva germana em va dir: ‘Escolta, ¿has sentit la veu de Frida? No, és la meva mare’, i amb el meu altre germà, Armando, també coincidim que era la seva veu», ha explicat el fill de la locutora, Ismael Larumbe.

«Frida Kahlo neix el 1907 i mor el 1954. Diuen que l’àudio té 65 anys, per això hauria de ser de l’any que es va morir [...], i al 1954 ja era prou difícil, perquè estava gairebé sempre a l’hospital, i és una veu estudiada», es reafirma Larumbe.

Qui tampoc es creu que l’àudio presentat per la fonoteca sigui de Frida Kahlo és Guillermo Monroy Becerril, un artista de 96 anys que va ser alumne de la famosa pintora. Ell assegura que té gravada a foc, «al cor i en la memòria», la «molt cristal·lina» veu de Kahlo, que és diferent, assegura, a la de la gravació feta pública la setmana passada.

 ??  ?? Amparo Garrido.
Amparo Garrido.
 ??  ?? Frida Kahlo.
Frida Kahlo.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain