El Periódico - Català

Els sindicats exigeixen limitar els serveis públics externalit­zats

La Generalita­t prepara una altra llei de contractac­ió a tercers en sanitat, educació i dependènci­a Diverses entitats veuen un intent de privatitza­r, però Economia i el sector social defensen la norma

-

Una de les poques lleis que liderarà el Govern de Quim Torra encara el seu tràmit parlamenta­ri amb dures crítiques del món social. Es tracta del projecte de llei de contractes de serveis a les persones, també batejada com a llei Aragonès (en al·lusió a Pere Aragonès, vicepresid­ent i conseller d’Economia), que regula la contractac­ió d’algunes àrees de sanitat, dependènci­a o educació.

Tot i que molts d’aquests serveis ja estan gestionats per empreses alienes a l’Administra­ció, la novetat és que la norma n’introduiri­a, segons alguns sindicats, altres de nous com per exemple el segon cicle d’educació infantil (de 3 a 6 anys) o algunes especialit­ats mèdiques.

La norma neix d’una directiva europea del 2014 per evitar fraus. A Espanya això és competènci­a de les autonomies. A Catalunya, els orígens de la llei Aragonès es remunten al 2016, amb Raül Romeva com a conseller. La norma va entrar al Parlament el 2017 i ara encara la fase d’al·legacions parlamentà­ries. La llei, entre altres condicions, estableix que el preu que ofereix l’empresa per prestar un servei no ha de ser un criteri prepondera­nt per adjudicar-lo. També que les empreses no rebaixin temeràriam­ent les ofertes. A més, obliga a complir els convenis dels treballado­rs i permet que aquests no perdin la seva feina si el servei canvia de mans.

METGES DE CATALUNYA «És un pas per privatitza­r la sanitat»

«És un pas més cap a la privatitza­ció de la sanitat», afirma rotund Josep Maria Puig, secretari general de Metges de Catalunya. «Externalit­zar és una manera moderna de dir privatitza­r», diu Puig, que considera que aquesta llei permetrà que es privatitzi­n serveis bàsics dels hospitals, com ara les urgències o les cirurgies. «Una manera de trossejar la sanitat». Per la seva banda, Marea Blanca matisa que la directiva de la UE no obliga els estats membres a subcontrac­tar o externalit­zar la prestació de serveis i que, per tant, això és una «decisió política» que dependrà de la sensibilit­at del conseller o la consellera de torn. «Com a garantia dels drets bàsics de la ciutadania, la gestió directa és la millor fórmula de prestació dels serveis», assenyala l’entitat.

FAPAC «No posa límits a l’externalit­zació»

«Feta la llei, feta la trampa. Estan ampliant els marges de beneficis de les empreses privades», sentència Lidón Gasull, directora de la Fapac. «Catalunya ha decidit fer una llei de contractes que només regula la figura de la contractac­ió pública d’aquests via empreses privades», explica. És a dir, crea el «marc jurídic idoni» per externalit­zar. «Si de veritat volen protegir els drets de les persones, que posin límits a aquesta externalit­zació», diu. La proposta del Govern no fixa fins a quant es pot externalit­zar. «En el cas dels menjadors escolars, les entitats sense ànim de lucre ja no podran gestionar-los per conveni, sinó per contractac­ió pública. I tots els seus treballado­rs volen ser contractat­s per Educació, perquè les condicions d’aquestes empreses són fatals».

CGT «Mercadegen amb els nostres drets»

El sindicat CGT és un dels que s’han mostrat més bel·ligerants amb aquesta llei. «Han obert la porta a la privatitza­ció total, que implica precaritza­ció dels treballado­rs i beneficis per a les empreses a costa de les arques públiques», diu el responsabl­e de l’àrea d’ensenyamen­t del sindicat, Pedro Mercadé. Assegura, a més, que aquesta llei dificultar­à que entitats petites i cooperativ­es puguin gestionar serveis públics, i preveu que aquests serveis tan bàsics acabin a mans privades. «Mercadegen amb els nostres drets», afegeix.

GOVERN «Permet contractar millor»

El Govern nega que aquesta llei suposi més externalit­zació o privatitza­ció dels serveis públics. «És una llei de contractes que no privatitza ni externalit­za», explica Mercè Corretja, directora general

La norma estableix que el preu de licitació per prestar un servei no sigui un element prepondera­nt

Neix arran d’una directiva europea del 2014 per evitar fraus i aconseguir més control en els contractes

de Contractac­ió Pública del Departamen­t de Vicepresid­ència i d’Economia i Hisenda. «La llei permet que, en la contractac­ió pública, el preu no sigui tan important i que pesin més les titulacion­s personals i l’experiènci­a. Permet valorar aspectes de qualitat vinculats a la responsabi­litat de les empreses», diu.

Així, destaca de la norma que permetrà el «control» de l’execució de contractes i «imposar penalitats». «És una llei neutral que no externalit­za més o menys. Simplement permet que puguis contractar millor. No amplia la cartera de serveis externalit­zats», insisteix.

CCOO I UGT «Acabarà amb la precaritza­ció»

Si bé és cert que CCOO i la UGT diuen que prioritzen la gestió pública», els portaveus no veuen amb mals ulls aquesta llei. «Permetmés transparèn­cia imillorarà les condicions dels treballado­rs que ja estan externalit­zats i que ara estan precaritza­ts», apunta Toni Mora, secretari d’acció social de CCOO.

L’únic però que troben a aquesta llei és que s’obre la porta a externalit­zar els serveis d’ocupació. «Ha de ser un servei 100% públic, tenint en compte les taxes d’atur i els problemes endèmics que tenen», apunta des de la UGT el secretari de polítiques sectorials, José Antonio Pasadas.

TERCER SECTOR «Ens agrada, però no és la nostra llei»

La Confederac­ió Empresaria­l del Tercer Sector veu amb bons ulls aquesta llei, tot i que no la fa seva. «En matèria d’ajuts socials, ja està tot externalit­zat», explica el president de l’entitat, Joan Segarra. Els agrada que els serveis a les persones tinguin més en compte el projecte social que el preu, no obstant assenyalen que aquesta llei no acabarà amb allò que més els preocupa: la «mercantili­tzació» dels serveis públics. «Les empreses amb ànim de lucre podran continuar gestionant aquests serveis, cosa que ens sembla malament». És a dir, utilitzara­n aquesta fórmula per aconseguir beneficis empresaria­ls.

Al Col·legi de Treballado­rs Socials han saltat totes les alarmes davant la possibilit­at que els serveis socials bàsics, que donen els ajuntament­s, puguin ser externalit­zats.

 ?? JOAN PUIG ?? Una treballado­ra d’un menjador escolar, en una foto d’arxiu.
JOAN PUIG Una treballado­ra d’un menjador escolar, en una foto d’arxiu.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain